Dana Golan Foto: SVT

Ex-soldaten som vittnar om Israels övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Den israeliska organisationen Bryt Tystnaden vill stoppa ockupationen av Västbanken – med hjälp av sanning.

– När alla vet sanningen om vad som verkligen pågår på ockuperad mark, ja då kommer allt fler vilja ha slut på ockupationen.  Det är vårt mål, säger Dana Golan, medlem i den israeliska organistaionen Bryt Tystnaden (Shovrei Shtika).  Organisationen  samlar vittnesmål från soldater som tjänstgjort på den ockuperade Västbanken.

Var livrädd

Dana Golan, var en gång soldat i Hebron på Västbanken. Hon var ung och hade aldrig träffat en palestinier. Hon hyste inget hat, men var livrädd.  Den åtta månader långa tjänstgöringen förändrade hennes liv.

– Jag växte upp under den andra Intifadan (palestinska upproret), i skuggan av alla terrordåd.  I min familj var det ingen som avskydde palestinier. Men jag hade klart för mig vilka som var de ”goda” och vilka som var de ”onda”. Det var en svart/vit värld, säger hon.

– Men när jag kom till Hebron så förstod jag att det fanns fler offer än vi.

Dana Golan, är nu aktiv medlem i Bryt Tystnaden och har tidigare varit dess ordförande.

800 soldater vittnar 

Just nu är Dana Golan i Stockholm för att lansera en bok med just vittnesmål från åren 2000 till 2010.

Hittills har 800 soldater vittnat om övergrepp mot civilbefokningen . Många av soldaterna har valt att vara anonyma – men ett 60 tal finns med namn och ansikte. Alla vittnesmål som publicerats har godkänts för publicering av den militära censuren i Israel.

Det handlar om att informera den israeliska allmänheten om hur verkligheten ser ut på ockuperad mark. Med det hoppas hon och de andra i Bryt Tystnaden att det ska bli tillräcklig inhemsk opinion för att stoppa ockupationen.

Men än är det lång väg att gå och att kritisera den israeliska försvarsmakten är fortfarande oerhört tabubelagt och Bryt Tystnaden är ofta ifrågasatt och kritiserad i Israel.

– Vi lägger helt enkelt alla korten på bordet, visar på sanningen  säger Dana Golan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer