Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är dags för Jair att dra!”. Se bilderna från firandet i São Paulo i klippet. Foto: Toni Pires/SVT

Vilt firande i São Paulo efter valsegern: ”Demokratin har segrat”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Lula da Silva kammat hem segern i Brasiliens presidentval intog vänsterkandidatens anhängare gatorna för att fira.

– I dag är det en frihetens och demokratins dag, säger da Silva-väljaren João Pedro Mota till SVT:s korrespondent på plats.

Resultatet i det brasilianska presidentvalet presenterades under natten till måndag, svensk tid. Det stod då klart att utmanaren Lula da Silva besegrat den sittande presidenten Jair Bolsonaro med knapp mariginal.

Väljare som SVT träffar hoppas att segern ska innebära ett skifte i brasiliansk politik. Da Silvas löften om att bekämpa fattigdom och att stoppa skövlingen av Amazonas nämns som två exempel på områden där man väntar sig förändring.

– Vi har fått svälta under den här regeringen. Han kommer att hjälpa oss som bor på gatan, säger Bernardo, som själv lever som hemlös.

Alla är dock inte säkra på att vägen framåt kommer bli spikrak.

– Inte ens under diktaturen har det varit lika spänt som nu. Jag tror att det kommer fortsätta vara det. Lula har ingen lätt uppgift framför sig, säger Celia Martines.

Se bilder från nattens firande i São Paulo i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.