Nobelkommittens ordförande Torbjörn Jagland. Foto: SVT

EU får Nobelpriset

Uppdaterad
Publicerad

Nobels fredspris går i år till EU, meddelar Nobelkommittén i Oslo.

-Unionen har i mer än 60 år bidragit till fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa, motiverade Nobelkommittens ordförande Torbjörn Jagland  beslutet som var enhälligt.

Som exempel lyfter han fram den långa historien av krig i Europa.

Nobels fredspris

-I dag är krig mellan Tyskland och Frankrike otänkbart. Det visar att historiska fiender genom målmedvetet arbete kan bli nära samarbetspartners.

När Spanien, Grekland och Portugal gick med i EU på 80-talet var införandet av demokrati en förutsättning för att de skulle få bli medlemmar, säger Jagland.

Konflikten öst-väst är borta

Efter Berlinmurens fall blev medlemskap möjligt för en lång rad östeuropeiska länder, och det innebar en ny era för Europa.

–Skillnaden mellan öst och väst är i stor sett borta och många etniska konflikter är lösta, säger Torbjörn Jagland.

Att Kroatien blir EU-medlemmar nästa år och att det pågår en process med både Montenegro och Serbien bidrar till försoningen på Balkan, säger han. De sista tio åren har Turkiets diskussioner om ett framtida medlemskap främjat demokrati och mänskliga rättigheter även där.

Ekonomisk oro

Europeiska unionen går igenom stora ekonomiska problem och social oro. Men den norska Nobelkommitten vill fokusera på vad man ser som EU:s viktigaste resultat: 

-Dess lyckade arbete för fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter. EU:s stabiliserande roll har bidragit till att omforma Europa från krigens till fredens kontinent, säger Torbjörn Jagland.

Fakta: Nobelkommitténs motivering

  • ”I över sex årtionden har unionen och dess föregångare bidragit till att främja fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa.”
  • ”Splittringen mellan Öst och Väst har till stor del fått sitt slut; demokratin har stärkts; många etniskt baserade nationella konflikter har lösts.”
  • ”EU genomgår för närvarande allvarliga ekonomiska svårigheter och betydande social oro. Den norska Nobelkommittén vill fokusera på vad den ser som EU:s viktigaste resultat: den framgångsrika kampen för fred och försoning, och för demokrati och mänskliga rättigheter. Den stabiliserande rollen som EU spelat har hjälpt till att omvandla större delen av Europa från en kontinent av krig till en kontinent av fred.”
  • ”EU:s arbete representerar 'broderskap mellan nationer' och utgör en form av de 'fredskongresser' som Alfred Nobel hänvisar till som ett kriterium i sitt testamente från 1895.”  

Källa: Norska Nobelkommittén (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobels fredspris

Mer i ämnet