Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I video: Advokat Ängla Pändel om den svenska lagstiftningen. Foto: Jeff Chiu

Virtuellt övergrepp utreds i England

Publicerad

Brittisk polis utreder ett fall av virtuellt sexuellt övergrepp på en flicka under 16 år i Storbritannien, skriver The Guardian. Utredningen uppmärksammas i flera medier och sägs vara den första i sitt slag.

Enligt The Guardian ska flickan ska ha spelat ett VR-spel i Metaverse, en virtuell miljö på internet, när hennes avatar attackerades av flera andra spelare som utsatte avataren för vad som beskrivs som en virtuell våldtäkt.

Inte första gången

Vilket spel flickan spelade är inte klarlagt. Men det är inte första gången användare anmält sexualbrott i Metaverse. Flera virtuella övergrepp har redan rapporterats, bland annat i Meta-spelet Horizon Worlds, rapporterar Forbes.

Även Nina Jane Patel, som arbetar med att skapa säkra utrymmen för barn i Metaverse, har gått ut med att hon drabbats av en liknande händelse, skriver BBC.

Hon har uttryckt en oro för att framtida teknik kan göra att användare tvingas uppleva virtuella övergrepp fysiskt.

Plattformens eget ansvar

I samband med rapporteringen om den drabbade minderåriga flickan diskuteras även hur ansvaret hos företaget Meta, som äger plattformen, ser ut.

I ett uttalande fördömer Meta personernas beteende. De menar också att de har en funktion som ska göra att personer i spelet som man inte känner, inte kan komma inom några meter från ens egen avatar.

Ny lag ska skydda användare

Förra året infördes en ny lag i Storbritannien som ska bidra till att skydda barn och vuxna på internet. Lagen gör också sociala medier-företag i högre utsträckning ansvariga för användarnas säkerhet på deras plattformar.

Händelsen har väckt frågor kring hur både nationell och internationell lag egentligen ser ut när det kommer till övergrepp på nätet och i virtuella miljöer.

I videon ovan berättar Ängla Pändel, advokat och ordförande på Institutet för Juridik och Internet, hur den svenska lagstiftningen fungerar i sammanhanget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.