Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nya restriktioner införs för att minska smittspridningen i Storbritannien. Foto: House of Commons/AP/TT

Johnson i tv-tal: ”Vi måste agera nu”

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien skärper coronarestriktioner för att hejda den skenande smittspridningen.

– Vi måste agera nu, säger premiärminister Boris Johnson i ett tv-sänt tal till britterna.

– På det här sättet kan vi lyckas ha kvar människor i arbete, vi kan hålla våra affärer och skolor öppna. Då kan vi tillsammans komma framåt samtidigt som vi kuvar viruset.

Talet hölls på tisdagskvällen. Men premiärministern hade framfört samma budskap tidigare under dagen i parlamentet, där han vädjade om att försöka förhindra smittspridning.

– Vi handlar utifrån tanken att det är bättre att stämma i bäcken än i ån.

Bland besluten på tisdagen fanns en order om att pubar, barer och restauranger i England måste stänga klockan 22, och en uppmaning om att de som kan jobba hemifrån ska göra det.

Ökat munskyddskrav

Munskydd blir obligatoriskt för butikspersonal och i taxibilar, utöver de krav som redan gäller. Med start på måndag begränsas dessutom det högsta tillåtna antalet gäster på bröllop och mottagningar till 15 personer, medan 30 personer tillåts delta vid begravningar.

Smittspridningen är allvarlig, konstaterar Johnsson.

– Tyvärr har vi, liksom Spanien och andra länder, nått en farlig vändpunkt.

Beskeden kommer i ljuset av snabbt växande smittosiffror i Storbritannien, och dagen efter det att två av landets främsta vetenskapliga rådgivare varnat för att landet snart kan stå inför en situation med 50 000 nya fall om dagen, om inte rejäla åtgärder vidtas.

Utan en kursomläggning skulle sjukdomen kunna komma att kräva hundratals liv varje dag om bara någon månad, enligt Johnson.

Skolor förblir öppna

Premiärministern har betonat att det inte handlar om en lika långtgående nedstängning av samhället som i våras. Exempelvis ska skolor och universitet i England förbli öppna. Hur resten av Storbritannien och Nordirland gör är upp till dem, men enligt Johnson planeras liknande åtgärder även där.

Johnsson sade tidigare under tisdagen att arbetet med vaccin och andra motmedel fortgår, men tillade:

– Om vi inte gör tydliga framsteg bör vi utgå ifrån att de restriktioner jag tillkännager kommer att råda i kanske sex månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer