• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Vid nästa mandatperiods slut kommer Joe Biden att vara 86 år gammal. Den höga åldern till trots ställer han upp för omval, meddelar Vita huset. Foto: Susan Walsh/TT

Vita huset bekräftar: Biden ställer upp 2024

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden tänker ställa upp för omval 2024, bekräftar Vita huset.

Skulle han vinna kommer han att vara 82 år när han svär ämbetseden för nästa mandatperiod.

– Ja, det är hans avsikt, svarar pressekreterare Jen Psaki på en direkt fråga om presidentens omvalsplaner enligt medier.

Ämnet har varit föremål för heta spekulationer i Washington DC de senaste dagarna. Nyligen rapporterade tidningen The Washington Post att presidenten sagt till sin närmaste krets att han siktar på omval 2024.

Redan äldst någonsin

Det väcker uppståndelse av flera skäl: Biden är landets hittills äldste president, i lördags fyllde han 79 år. Han har också sett sitt opinionsstöd falla rejält de senaste månaderna, en utveckling som tillskrivs det ekonomiska läget, det kaotiska utträdet ur Afghanistan och covidpandemin.

I nuläget anser omkring 41 procent av amerikanerna att Biden gör ett bra jobb medan drygt 53 procent är av motsatt åsikt, enligt oberoende Real Clear Politics sammanställning. Det innebär att Bidens popularitet nu är på samma nivå som företrädaren Donald Trumps när denne avgick.

I USA finns också en diskussion om att Biden skulle vara den som banar väg för landets första kvinnliga president, eftersom hans vicepresident är Kamala Harris. Harris tampas dock också med dalande opinionssiffror, i nuläget har 40 procent en positiv bild av henne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer