Donald Trumps läkare Sean Conley bekräftar att president Donald Trump ska skrivas ut och återvända till Vita huset. Foto: Evan Vucci, AP / EPA / TT

Donald Trump har lämnat sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har lämnat sjukhuset, där han har vårdats för covid-19 sedan i fredags.

Enligt Trump själv mår han utmärkt – och säger att han lärt sig mycket om coronaviruset.

– Låt det inte dominera er. Var inte rädda för det.

Donald Trump har vårdats på sjukhuset Walter Reed National military medical center för covid-19 sedan i fredags – men under måndagen twittrade han att han är redo att åka hem.

Kort efter tweeten höll presidentens läkarteam en presskonferens där de bekräftade att att Trump kommer att få lämna sjukhuset under måndagskvällen lokal tid.

Coronapandemin

Hans personliga läkare Sean Conley intygade att presidenten mår bra:

– Ni har nog sett filmerna på honom. Han är tillbaka.

Lämnade sjukhuset under natten

Läkarna uppgav att han nu har fått tre doser av remdesivir och att han ska få en fjärde innan han åker hem och sedan ytterligare två doser som han ska ta i hemmet. Läkaren Sean Conley meddelade pressen att presidenten inte har haft feber på 72 timmar och att hans andning är normal.

– Vi stöttar presidentens utskrivning fullt ut. Han kommer att vara omgiven av sjukvårdspersonal i världsklass dygnet runt när han har kommit hem.

00.41, svensk tid lämnade Trump sjukhuset och han anlände till presidentpalatset med helikopter.

– Jag har lärt mig så mycket om coronavirus. En sak som är säker är att låt det inte dominera er. Var inte rädda för det. Ni kommer att besegra det, säger han i ett videoklipp från Vita huset.

Fick syrgasbehandling

Under frågestunden uppgav Conley även att Trumps syrenivåer sjönk vid två tillfällen varpå han fick syrgasbehandling.

– Han fick lite syre och återhämtade sig direkt.

Conley fick även frågan om det finns risk för att de secret service-agenter som färdades tillsammans med Trump under den kritiserade bilturen presidenten gav sig ut på i helgen kan ha smittats.

– Han (Trump, reds. anm) har full skyddsutrustning på sig och igår hade secret service-agenterna full skyddsutrustning på sig.

Conley beskrev Trump som en ”fenomenal patient” och att han har samarbetat väl med läkarteamet.

Trump själv har hela tiden hävdat att han under omständigheterna mår bra och att han endast drabbats av milda symptom. I sin tweet på måndagskvällen skriver han att han inte bara mår bra – han mår till och med ”bättre än vad han gjorde för 20 år sedan”.

Foto: Twitter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet