Vita husets läkare: Trumps hjärta fungerar utmärkt Foto: TT

Vita husets läkare: Trumps hälsa är ”förträfflig”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump är vid mycket god fysisk och kognitiv hälsa. Det konstaterar Vita husets läkare Ronny Jackson, som nyligen har genomfört den första hälsokontrollen av presidenten sedan han tillträde för ett år sedan.

Vita husets läkare Ronny Jackson beskriver Trumps fysiska hälsa som ”förträfflig”, med den enda noteringen att presidenten skulle må bättre av en mindre fet kost och lite mer motion.

Donald Trump själv ska ha uppgett att han gärna skulle gå ner 5–8 kilo.

Klarade kognitivt test

Vidare uppger Jackson att Trump själv ska ha bett om att hans kognitiva, alltså intellektuella, förmåga skulle testas, och även där ska han ha klarat kontrollen utan anmärkning.

Enligt läkaren skulle denna test ha avslöjat möjliga tecken på alzheimer eller annan demenssjukdom, men så var alltså inte fallet.

Sammanfattningsvis konstaterar Jackson att Trump är frisk och skarp nog att med största sannolikhet klara av de återstående tre åren av sin nuvarande mandatperiod utan risk för allvarligare medicinska incidenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.