• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Visa alla (2)
Visa alla (2)

Vittne: ”Folk blev beskjutna och vissa svimmade”

Uppdaterad
Publicerad

Det utbröt kaos när panikslagna besökare på nattklubben Reina försökte komma undan gärningsmannens kulor. Ett vittne berättar att en del svimmade och att vissa såg ut att bli krossade av trycket.
– Folk klev på människor, säger fotbollsspelaren Sefa Boydaş.

Nattklubben Reina är en av de populäraste nattklubbarna i Istanbul och på nyårsnatten ska det ha varit mer än 500 personer inne på nattklubben när gärningsmannen kom in och började skjuta.

En av dem var fotbollsspelaren Sefa Boydaş som blev vittne till när gärningsmannen gick till attack. Han säger till BBC Turkiet:

– Folk sprang till höger och vänster. Folk blev beskjutna och vissa svimmade. Min flickvän svimmade. Jag bar henne på min rygg och började springa.

– Det hände när det var som mest folk där, säger han och berättar vidare att han aldrig trodde att något sånt här skulle hända på Reina.

”Ingen kunde komma ut”

I kaoset blev det svårt att komma ut i säkerhet. Människor såg ut att bli krossade av varandra när de försökte fly.

– De säger att mellan 35 och 40 personer dog, men det är sannolikt fler för när jag gick klev folk på människor, säger han till AFP.

– Vi kunde inte komma ut därifrån direkt. Ingen kunde komma ut. Polisen var snabbt på plats och kunde hjälpa folk. De tog vittnesuppgifter av de som kunde prata, säger Sefa Boydaş.

Han menar att människor skrik överröstade det som eventuellt sades av gärningsmannen.

– Även om det kan ha förekommit rop, kunde du inte höra det eftersom folkmassans skrik var hundra gånger starkare.

”Det var hemskt”

Ögonvittnet Sinem Uyanik berättar om det hon upplevde inne på nattklubben för turkiska tidningen Hürriyet:

– Det var hemskt. Det var någon som pepprade. Två personer med vapen som sköt. Det luktade krut därinne. Sen svimmade jag. Och sen vaknade.

– Min man blödde. Flera människor blödde kraftigt. Sen ringde vi ambulans och polis som sa ”rör er inte annars dör ni”. Vi rörde oss inte. Sen kom specialstyrkan in. Jag hörde glas krossas. Folk sprang över oss. Polisen sa ”lägg er ner och sätt händerna på huvudet”. Sen sa de att vi sakta skulle röra på oss, säger Sinem Uyanik.

Enligt Istanbuls guvernör ska det röra sig om en gärningsman, inte två som medier rapporterat om och flera vittnen uppgett att de sett.

Flera olika nationaliteter

Av de 39 dödsoffren ska 35 vara identifierade. Av de 35 är 25 män och 14 kvinnor. Av de döda är 11 turkiska medborgare, 24 utländska. Bland nationaliteterna finns sju saudier, två indier, en kanadensare, en syrier, en israel, två tunisier, fyra irakier, en libanes och en belgare, skriver Hurriyet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nattklubbsattack i Istanbul

Mer i ämnet