Människor flyr från festivalen efter larm om skottlossning. Foto: Sociala medier/REUTERS

Vittne: Vi var öppet byte

Uppdaterad
Publicerad

Besökarna på matfestivalen Gilroy Garlic Festival trodde att ljudet de hörde var en del av festligheterna. Först efter ett tag insåg de att en skytt gick bland dem och sköt på måfå. Polisen vet ännu inget om gärningsmannens motiv.

Det var en halvtimme kvar tills den 41:a Gilroy Garlic Festival utanför San José, Kalifornien skulle stänga sina dörrar för i år, när besökarna hörde något som många först misstog för fyrverkerier eller en del av scenshowen som pågick på stora scenen.

Först efter en stund gick det upp för dem att ljudet kom från ett vapen.

Cynthia Saldivar jobbade på festivalen när skottlossningen började. Hon säger att hon och kollegorna trodde att det var fyrverkerier de hörde.

– Vi tittade mot området det kom från. Alla stod stilla en sekund och insåg sen att det var skottlossning. Alla började springa mot oss, säger hon till CNN.

”Hon hade väldigt ont”

16-årige Mark Mendoza åt med familjen när skottlossningen startade i närheten av ett område för barn. Enligt Mendoza bar skytten militärkläder och en hatt. Hans 12-åriga kusin blev skjuten i benet.

– Hon hade väldigt ont. Hon sprang snabbt, så vi förstod inte att hon hade blivit skjuten. Det var nog adrenalinet för att hon ville komma därifrån, säger han till amerikanska medier.

Natalie Martinez var på festivalen med familjen och hade gått ifrån sina två döttrar för att köpa mat när hon hörde skotten.

– Jag sprang för att hitta flickorna och vi sprang in i varandra. Jag tänkte att vi var öppet byte. Det var hemskt, säger hon till Mercury News.

Även hennes man som jobbade som volontär på festivalen klarade sig, men hon oroar sig för volontärerna som skulle dyka upp i slutet av dagen.

– Grupper av pojkscouter kommer för att städa upp, säger hon.

”Totalt kaos”

Lex De La Herran säger till CNN att han var på väg från scenen när han hörde ljud som han misstog för fyrverkerier.

– Människor började skrika och springa, instinktivt gjorde jag detsamma. Det var totalt kaos.

Enligt polisen kollas alla besökare innan de går in på festivalområdet, men de tror att gärningsmannen, som sköts till döds, klippte upp ett stängsel och tog sig in. Han tros ha skjutit på måfå med ett gevär. På måndagsmorgonen, svensk tid, visste man ännu inget om mannens motiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.