Från och med midnatt på fredagen kan man inte hoppa på en voi i Köpenhamn. Foto: Terje Pedersen/NTB/TT, Magnus Andersson/TT

Elsparkcyklar i Köpenhamn stängs av nattetid

Publicerad

För att motverka fyllekörning och olyckor har Voi bestämt att deras elsparkcyklar inte ska användas nattetid på helgerna i Köpenhamn. I Sverige är det dock inte aktuellt med samma åtgärder.

– Det är olika förutsättningar i Stockholm och Köpenhamn. Användandet är högre i Köpenhamn under vissa timmar, säger Eric André, Sverigechef hos Voi.

Fredagar och lördagar efter midnatt och fram till klockan fyra på morgonen kommer Voi:s elsparkcyklar att vara avstängda i Köpenhamn.

– Vi ser och har fått höra att det sker fler olyckor då, säger företagets Sverige- och Danmarkschef Eric André.

Enligt honom är det företagets eget initiativ och inte på grund av påtryckningar från myndigheter eller politiker.

– Användaren har egentligen det främsta ansvaret för att inte använda fordonen med alkohol i blodet, men vi försöker ta vårt ansvar. Det är till exempel många kvinnor har sagt att de känner sig tryggare när de kan ta sig med elsparkcykel från dörr till dörr, så vi vill att det ska vara säkert.

Flest olyckor på natten

Internationella studier har visat att 37 procent av dem som råkat ut för en olycka med elsparkcykel haft alkohol i blodet. Enligt uppgifter från Folksam sker nära hälften av olyckorna mellan klockan 22 och 06 och 56 procent under helgerna.

– Det börjar komma mer data på ämnet nu och det är bra för då ser vi ju vad vi behöver jobba med.

Men i Sverige väntas det alltså inte bli något nattligt stopp på elsparkcyklarna.

– Vi kommunicerar med trafiksäkerhetsorganisationer och gör flera saker för att motverka olyckor och fyllekörning, men att stänga av dem är inte på tapeten här och nu, säger Eric André.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer