Foto: TT

Volkswagenskandalen: Nu nämns också BMW

Uppdaterad
Publicerad

Nu säger den tyska tidningen Auto Bild att även en BMW-modell har överskridit gränsvärden för kvävedioxid. BMW:s aktie har börjat falla på Frankfurtbörsen.

Det handlar om modellen BMW X3 xDrive 20d som enligt ett vägtest gjort av den amerikanska miljöorganisationen ICCT överstiger europeiska gränsvärden, Euro-6, elva gånger.

I morgondagens nummer av Auto Bild uppges nu, enligt ett pressmeddelande som släppts i förväg, att Volkswagen inte är den enda biltillverkare vars fordon har iögonenfallande höga kväveoxidutsläpp.

Volkswagens utsläppsbluff

Det är miljötestorganisationen International Council on Clean Transportation (ICCT) som säger detta.

– Alla data tyder på att detta inte är ett problem som är specifikt för Volkswagen, säger Peter Mock på ICCT till Auto Bild.

– Det får visa sig om andra tillverkare än Volkswagen också har en mjukvara som trollar bort höga avgasvärden, säger Benjamin Gehrs, redaktör på Auto Bild.

En BMW-talesman säger till Auto Bild att det inte finns någon liknande mjukvara som i Volkswagen.

Den tyske transportministern har bestämt att en undersökningskommission ska sysselsätta sig med Volkswagens bilmodeller, men än så länge har man inte talat om att undersöka andra bilmärkens utsläpp, enligt Auto Bild.

Men på en presskonferens med den tyske transportministern Alexander Dobrindst vid lunchtid på torsdagen sade han att man även ska göra stickprov på andra bilmärken.

Enligt Bloomberg Business ska BMW-aktien vid lunchtid ha fallit med 7,3 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet