Volodymyr Zelenskyj: Ingen kommer att knäcka oss

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade på tisdagen via länk till EU-parlamentet. Ett tal som möttes av stående ovationer.

– Ingen kommer att knäcka oss. Vi är starka. Vi är ukrainare, sa Zelenskyj.

Den ukrainske presidenten inledde tisdagens tal med att förklara att han inte visste han skulle hälsa på sina europeiska kollegor.

– Jag kan inte säga ”god morgon”, ”god dag” eller ”god kväll”. För somliga är den här dagen inte ”god”. För somliga är den här dagen den sista, sa Zelenskyj.

Kriget i Ukraina

Tragisk morgon

Han beskrev hur invånarna i Ukraina offrar sina liv för sitt land och sin frihet. Han berättade också att han kände glädje över att ta del av den ”anda och enighet” han ser inom EU.

– Det gläder mig att känna samhörighet med alla länder i EU men jag visste inte att priset skulle bli så högt.

Han uppgav att två kryssningsrobotar under tisdagen träffat Frihetstorget i staden Charkiv och att dussintals människor dödades. Under måndagen miste dessutom 16 barn livet i ryska attacker, enligt Zelenskyj.

– Vi har en önskan om att se våra barn vid liv, jag tycker att det är en rimlig önskan. Putin kommer återigen säga att man attackerar militär infrastruktur – men vilka militära enheter arbetade de här barnen i?

”Visa att ni är med oss”

Ukraina har undertecknat en formell ansökan om att få gå med i EU som redan öppet stöttats av flera medlemsländer. I slutet av talet riktade sig Zelenskyj direkt till sina europeiska kollegor.

– Nu kämpar vi för vår överlevnad. Vi kämpar för att vara jämlika medlemmar i Europa. I dag visar vi alla att vi är det. EU kommer att bli mycket starkare med oss. Utan er kommer Ukraina att vara ensamt.

– Vi har bevisat vår styrka. Visa att ni är med oss, visa att ni inte kommer att släppa oss och visa att ni verkligen är européer. Då kommer liv vinna över död och ljus vinna över mörker. Ärat vare Ukraina, avslutade Zelenskyj. Talet möttes av stående ovationer i parlamentet, en märkbart berörd tolk hörs också snyfta under tiden han översätter Zelenskyjs ord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet