Statsvetaren: Har hänt något med fransk politik

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Emmanuel Macron går segrande ur det franska presidentvalet så har valrörelsen visat att han långt ifrån är omtyckt av alla. Segern visar dock på att han trots allt är en ovanligt populär president, enligt statsvetaren Göran von Sydow.

– Det ska sägas att det är ytterst ovanligt att en sittande fransk president blir omvald. Det har inte skett på 20 år, säger han i Agenda.

Enligt Göran von Sydow, som också är chef på Sieps, Svenska institutet för Europapolitiska studier, så var det länge sedan en fransk president åtnjöt samma stöd.

– Även om han har ett lägre stöd nu, så ökade han sitt stöd i den första valomgången. Han har genom hela valperioden haft högre populäritetssiffror än sina företrädare, säger han.

Presidentval i Frankrike 2022

– Det har hänt något med fransk politik. Det finns absolut en grupp väljare som är starka anhängare av Macron.

Göran von Sydow höjer samtidigt ett varningens finger.

– Det politiska projektet han driver är starkt knutet till hans person. Det är också svagheten i det.

Fortsatt fokus på EU

Trots att Macrons motståndare kritiserat honom för att vara allt för internationellt målinriktad så är detta inget som kommer påverka hans verksamhet framöver, enligt Göran von Sydow.

– Han har velat driva på och stärka EU-samarbetet, stärka Frankrike genom EU. Jag tror han kommer fortsätta och i det osäkra säkerhetspolitiska läget vara en ledargestalt för EU.

– Hans planer är inte alltid helt omtyckta av andra EU-länder men han är verkligen en som driver på och vill fördjupa samarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2022

Mer i ämnet