Delarna som hittats vid Moçambiques kust stämmer överens med delar tillhörande en Boeing 777. Foto: AFP PHOTO / HO / CANDACE LOTTER

Vrakdelar antagligen från MH370

Uppdaterad
Publicerad

De två vrakdelar som flöt i land i Moçambique kommer antagligen från det försvunna flygplanet MH370, uppger Australiens transportminister Darren Chester i ett pressmeddelande. Båda delarna har hittats av privatpersoner.

Enligt en australiensisk nyhetssajt påträffades en av delarna i början av mars av en amerikansk äventyrare som intresserat sig i fallet kring det försvunna planet. Efter att ha läst om upptäckten trädde en sydafrikansk tonåring fram med ett fynd han gjort under sin semester med sin familj i Moçambique tre månader tidigare: En del av en vinge som han hade tagit med sig hem.

Delarna stämmer överens med delar tillhörande en Boeing 777, den typ av plan som försvann på väg från Kuala Lumpur till Peking i mars 2014 med omkring 240 personer ombord.

Malaysiskt plan försvann

”Nästan säkert” från MH 370

Delarna har analyserats av experter i landet, bland annat med hjälp av en avancerad röntgenutrustning, och stämmer dessutom med analyser av hur strömmarna i havet går, vilket gör att sökandet efter planet antagligen sker i rätt område.

Slutsatsen av analyserna är att det är ”nästan säkert” att vrakdelarna kommer från MH370, säger Chester enligt AP.

Det finns omkring 25.000 kvadratkilometer kvar att söka av i det område där myndigheterna tror att planet kan ligga. Hittills har 95.000 kvadratkilometer av havsbotten genomsökts.

Sökinsats klar vid årsskiftet

”Vi är fokuserade på att genomföra uppgiften och fortsatt hoppfulla om att hitta flygplanet”, säger Chester i ett pressmeddelande.

Hittas inte någon ledtråd i den gemensamma sökinsatsen som utförs av Australien, Kina och Malaysia, är länderna överens om att sluta letandet. Man beräknas vara klar någon gång vid halvårsskiftet.

Ytterligare en del, som tros komma från höljet till en flygplansmotor, har hittats i Sydafrika. Även den delen ska analyseras.

Malaysia vill söka längs kusten

Sedan de nya fynden uppdagats vill Malaysia nu intensifiera sökandet efter andra vrakdelar längst med Sydafrikas och Moçambiques kust.

– Malaysia skickar personal dit och vi väntar för närvarande på tillstånd från Sydafrikanska myndigheter, säger landets transportminister Liow Tiong Lai enligt Reuters.

Flight MH370

  • Den 8 mars 2014 var Malaysia Airlines flight MH370 på väg från Kuala Lumpur till Peking. Ombord fanns cirka 240 personer, varav 153 kinesiska medborgare.
  • Knappt en timme in i flygningen stängdes planets kommunikationsutrustning av eller upphörde att fungera.
  • Därefter ska planet ha gjort en u-sväng och fortsatt att flyga i upp till åtta timmar.
  • Flera veckor senare snappade sökfartyg upp signaler som antogs komma från MH370:s så kallade svarta lådor, i Indiska oceanen 150 landmil väster om Australien. Men därefter beräknas lådornas batterier ha tagit slut. Signalerna har sedan också ifrågasatts.
  • Två år senare pågår sökandet fortfarande i östra Indiska oceanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet