Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi meddelade anhöriga direkt”, säger kustbevakningschefen John Mauger. De fem personer som befann sig på Titan bedöms vara döda. Se mer från presskonferensen i klippet. Foto: AP

Alla fem personer på Titan bedöms vara döda

Uppdaterad
Publicerad

Vrakdelar som tillhör den försvunna undervattensfarkosten Titan har hittats nära Titanics vrak, bekräftar den amerikanska kustbevakningen på en pressträff. Företaget OceanGate, som äger ubåten, säger att de fem passagerarna ombord bedöms vara döda.

Vid en pressträff bekräftar kustbevakningen att bakdelen på Titan hittades knappt 500 meter från Titanic.

Den amerikanska kustbevakningen drar utifrån vrakdelarna slutsatsen att ubåten imploderat, säger amiral John Mauger på en pressträff.

– Vid den här upptäckten meddelade vi omedelbart familjerna, säger han.

Fortsätter söka

När Titan har imploderat är för tidigt att säga någonting om, säger Mauger, men tillägger att under de tre dygn som de har haft sökutrustning i vattnet har de inte plockat upp någonting som tytt på en sådan händelse.

Han tackar även alla som hjälpt till i vad han kallar en mycket komplex sökoperation. Vidare berättar han att undervattensrobotarna kommer att fortsätta söka på platsen för att kunna få mer information om händelseförloppet vid olyckan.

Förlorade kontakten i söndags

Det var under söndagen som undervattensfarkosten som drivs av Oceangate expeditions började sin turistresa mot Titanics vrak, som ligger på 3 800 meters djup.

Kontakten med stödfartyget förlorades efter 1 timme och 45 minuter. Sökinsatser sattes in senare samma dag och har trappats upp för var dag.

Fartygen som har sökt har arbetat på en yta motsvarande fem gånger Vänerns storlek.

Ombord finns ubåtsföretagets vd, en fransk upptäckare, en brittisk miljardär och en far och son från en av Pakistans rikaste familjer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sökandet efter undervattensfarkosten Titan fortsätter – snart kan syret vara slut. Foto: Oceanagate Expeditions

Fakta: Titan

Titan är en typ av undervattensfarkost som inte på egen hand kan ta sig till eller från en hamn. Den är beroende av ett fartyg ovan ytan som släpper ned och tar upp den ur vattnet och som guidar den under ytan. Farkosten har ingen egen navigeringsfunktion.

Den mäter ungefär 6,5 meter och klarar att dyka ned till 4 000 meters djup. I fören är den försedd med ett kupolformat 60 centimeter brett fönster med ett decimetertjockt pansarglas.

Passagerarna sitter tätt på två bänkar mitt emot varandra längs långsidorna.

Ubåten förseglas utifrån, vilket innebär att personerna ombord inte har någon möjlighet att själva ta sig ut ur ubåten inifrån, i fall den skulle ha kommit upp till ytan. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.