Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Seismologen om vulkanen

Vulkanexperten: Därför är lavan inte det farligaste

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals invånare har evakuerats efter att vulkanen Taal spytt ut aska i en radie på 14 kilometer på Filippinerna. Och det är just askan – och inte lavan – som är det farliga när en vulkan får utbrott.
– Lavan är så långsam så där hinner man undan. Det är de andra som blir värre, säger Björn Lund, seismolog på Uppsala Universitet.

Stora askmoln sprider sig i en radie runt vulkanen. På bilder syns hur invånarna skyddar sig med munskydd och paraplyer.

Och det är just askan som är det farligaste för invånarna – tvärtemot vad många tror.

– Den största risken är att lavan trycker på och så öppnar det sig ett hål i vulkanen så att vatten rinner in. Då får man ett oerhört explosivt förlopp. Det är en explosion med ett utbrott med mycket aska, säger Björn Lund, seismolog på Uppsala Universitet.

”Vassa partiklar”

Det var just askan som skapade förödelsen i den antika staden Pompeji, konstaterar Lund. Det blev då ett så kallat pyroklastiskt flöde där heta gaser, aska och sten sprids från vulkanen. I och med att askan innehåller små stenpartiklar kan den även vara farlig på längre avstånd från vulkanen.

– De är otroligt vassa de här partiklarna, så det är klart att man ska inte andas in det. Det är ungefär som att arbeta i en asbestgruva, säger Björn Lund.

Utbrottet kan vara i månader

Samtidigt finns det en risk att just den här vulkanen även startar en tsunami. Vulkanen står på en ö mitt i en sjö – det kan leda till rejäla vågor ut mot de bebyggda stränderna på andra sidan.

Myndigheterna på Filippinerna har massevakuerat i radie på 14 kilometer runt vulkanen. De varnar för att vulkanen i princip när som helst kan få ett utbrott.

Och om så sker så kan det bli ett långvarigt utbrott. Vulkanen Taal har tidigare haft utbrott som har varat enbart några dagar – men längre bak i historien finns exempel på då vulkanen kunde ha ett pågående utbrott under flera månaders tid.

Exakt hur många svenskar som just nu finns i området är oklart. Enligt UD är 1000-1500 svenskar bosatta på Filippinerna. Utöver det reser 25-30 000 svenskar dit varje år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer