Bilder från social medier visar hur mängder med rök och aska stiger mot himlen från ön. Till höger: Flera personer väntar på att evaktueras från White Island. Foto: @SCH via REUTERSVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vulkanutbrott i Nya Zeeland – minst fem döda

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer har bekräftats döda och nästan 20 har skadats under ett vulkanutbrott på ön White Island utanför Nya Zeelands kust. Polisen uppger att de inte längre tror att de kommer att hitta några överlevande bland dem som fortfarande är kvar på ön.

Färre än 50 personer befann sig på ön White Island eller i närheten när vulkanen fick sitt utbrott på måndagen klockan 14.11 lokal tid, uppger polisen för tidningen New Zealand Herald. Bilder visar stora rökpelare som stiger från den obebodda ön.

Fem personer är bekräftat döda och dödstalet väntas stiga ytterligare. Det uppger den nationella nödsamordnarens vice chef John Tims på en presskonferens på måndagskvällen lokal tid.

På en presskonferens uppger polisen att 23 personer hunnit hämtas från ön. Den nyzeeländska polisen säger även att de inte tror att det finns några fler överlevande personer kvar på ön, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Bilden är tagen bara minuter innan vulkanen får sitt utbrott. I det markerade området syns många personer som befinner sig på en stig nära kraterns öppning. Foto: GeoNet via AP

Ett antal turister befann sig i närheten av ön vid tidpunkten för utbrottet, uppger Nya Zeelands premiärminister Jacida Ardern.

Polisen uppger att det är för farligt att bestiga ön just nu. Ön är täckt av aska och annan materia från vulkanen.

– Vi vet hur brådskande det är att komma tillbaks till ön, sa John Tims.

Det svenska konsulatet i Nya Zeeland har varit i kontakt med lokala myndigheter i området. Det finns inga uppgifter just ju om skadade eller omkomna svenskar, enligt UD:s pressjour.

White Island Foto: SVT Design

Täckta i aska

Människor täckta i aska har setts anlända till kusten för att få behandling efter att ha flugits dit med räddningshelikopter, skriver tidningen.

Flera helikoptrar uppges delta i räddningsarbetet. Ett nödcenter har upprättats i sjukhuset i Whakatane i Nya Zeeland.

Från början trodde polisen att omkring 100 personer fanns i närheten, de flesta turister. Men på måndagskvällen, lokal tid, bedömer polisen att det var färre än 50 personer.

Ön kallas även Whakaari och ligger i bukten Bay of Plenty, omkring fem mil norr om Nordöns kust.

Ökad aktivitet

Geologer har noterat en ökning av aktiviteten i vulkanen. Det är oklart varför så många turister ändå kunde uppehålla sig i närheten, skriver nyhetsbyrån AP.

Stränderna längs Bay of Plenty är populära bland turister. Polisen uppmanar allmänheten att undvika områden som ligger nära vulkanen, bland dem Muriwai Drive och Whakatane Heads vid Whakataneflodens utlopp i Stilla havet.

Flera utbrott

Utbrottet har föregåtts av flera veckors registrerad aktivitet. Enligt det nyzeeländska forskningsinstitutet GNS Science kan ett nytt utbrott komma under de närmaste dagarna. Vulkanen har haft ett flertal utbrott de senaste 50 åren, senast 2016, uppger TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.