Vulkanen Agung på Bali har fått ett nytt utbrott. Foto: Firdia Lisanwati/AP/TT

Vulkanutbrott på Bali – människor varnas

Uppdaterad
Publicerad

Vulkanen Agung på den indonesiska turistön Bali har fått ett utbrott och spytt ut aska över kringliggande byar. Myndigheterna uppmanar boende och turister att hålla sig i från området.

Utbrottet tidigt på morgonen varade omkring tre minuter, enligt landets myndighet för vulkanologi. Agung ligger cirka sju mil från turistorten Kuta.

”Utbrottet startade klockan 4 på morgonen och registrerades på en seismograf med en maximal amplitud på 22 millimeter och en varaktighet på drygt tre minuter” uppgav en vulkanens observatorie i sin rapport under söndagen, skriver The Strait Times.

Varnar för lavaströmmar

Boende nära floder uppmanas därför att se upp för kalla lavaflöden som bildas av sten och aska och ofta är en förvarning om heta lavaströmmar.

”Boende nära Agung liksom bergsklättrare och turister bör inte företa sig några aktiviteter i riskområdet eller inom en radie av fyra kilometer från kratern”, varnar myndigheten.

Regelbundna utbrott

I juni ställdes flygtrafik över området in på grund av ett utbrott från Agung. Vulkanen har fått regelbundna utbrott sedan 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer