Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så såg det ut under vulkanutbrottet. Foto: KRISTIN ELISABET GUNNARSDOTTIR

Vulkanutbrottet på Island över – invånare får åka hem

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i den isländska småstaden Grindavik, cirka tre kilometer söder om den plats där ett vulkanutbrott startade i måndags, har fått tillåtelse att återvända hem under lördagen.

Staden med omkring 4 000 invånare evakuerades redan den 10 november efter flera kraftiga jordbävningar och varningar om ett stundande vulkanutbrott.

Experter sade i torsdags att utbrottet hade upphört, även om man inte kan utesluta att lavan fortfarande försöker hitta nya vägar uppåt ur underjorden.

Vulkanutbrott på Island

Glädjande besked

Regionpolischefen meddelade på fredagen att invånare får åka till Grindavik från och med lördag och får stanna över natten.

I torsdags kunde invånare i Grindavik också åka hem i flera timmar och en invånare visade nyhetsbyrån AP runt i sitt hem.

– Många saker föll i golvet, bilder föll av väggen, men jag tror ändå att huset är jämnt och inte skadat, sade husägaren och tillade att husets skador var lindriga i jämförelse med helt förstörda grannhus.

Grindavik ligger cirka fyra mil sydväst om Reykjavik, och nära den geotermiska anläggning Svartsengi, den huvudsakliga leverantören av el och vatten till 30 000 invånare på Reykjaneshalvön. Den ligger också nära det populära turistmålet Blå lagunen utanför Islands huvudstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vulkanutbrott på Island

Mer i ämnet