Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var väldigt mörk, vi kunde inte se någonting” – Se bilderna från vulkanutbrottet i Indonesien. Foto: EBUVisa alla (2)
Visa alla (2)

Byar utryms efter vulkanutbrott på indonesiska Java

Uppdaterad
Publicerad

Vulkanen Semeru på den indonesiska huvudön Java fick under söndagen ett stort utbrott. Höga askmoln och lava har vällt ut ur landets största vulkan och runt 2 000 personer har tvingats evakuera, meddelar landets myndigheter. Det sker ganska exakt ett år efter det senaste förödande utbrottet då 51 personer omkom.

Under söndagsmorgonen, svensk tid, höjdes den formella hotnivån från en trea till en fyra, som är den högsta nivån.

Det innebär att bebodda områden i närheten är i riskzonen och att vulkanens aktivitet trappats upp, säger en talesperson för Indonesiens ansvariga myndighet till tv-kanalen Kompas.

Utbrottet på Semeru, som ligger omkring 64 mil öster om huvudstaden Jakarta, orsakades av monsunregn som föll över vulkanen och fick en lavaskorpa på toppen – 3 676 meter över havet – att erodera, enligt myndigheten.

Kolonner av aska har skjutit upp över en kilometer i höjden och rök har stigit 15 kilometer upp i luften, enligt Reuters. Byggnader i flera omkringliggande byar har täckts av ett lätt asklager, och lava har runnit ned i ilar från berget.

Här ligger vulkanen Semeru i Indonesien som fått ett utbrott. Foto: SVT

Några hundratal personer evakuerade

Landets katastrofmyndighet BNPB har uppmanat människor att hålla sig på minst en halv mils avstånd från vulkanens krater.

Människor på den östra sidan om berget har uppmanats att ta sin tillflykt till observationsposter och byn Penanggal, skriver Kompas. Nästan 2 000 bybor i närheten av vulkanen har hittills evakuerats till olika härbergen och masker har delats ut, uppger BNPB enligt Reuters.

– De flesta vägar har varit avstängda sedan i morse och nu regnar det vulkanaska och det har täckt utsikten över berget, säger volontären Bayu Deny Alfianto till nyhetsbyrån över telefon.

Det finns ännu inga uppgifter om personskador.

Japan larmades initialt

I Japan larmades det inledningsvis om att vulkanutbrottet kunde orsaka tsunamivågor, men landets meteorologiska institut konstaterade senare att inga betydande förändringar i vattennivån har observerats.

51 döda efter senaste utbrottet

Semerus senaste stora utbrott skedde för ganska exakt ett år sedan. Då omkom 51 personer i byar som begravdes i lermassor till följd av skred. Utbrottet som nu sker följer på en rad jordbävningar på den västra delen av ön, inklusive en förra månaden som dödade mer än 300 människor.

Med 142 vulkaner är Indonesien det land i världen med störst andel av sin befolkning som bor nära en vulkan, enligt Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.