Andrej Medvedev på Gardermoens flygplats med författaren Åsne Seierstad (till vänster). Arkivbild. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Uppgifter: Wagneravhopparen i Norge vill tillbaka till Ryssland

Publicerad

Den ryske medborgaren Andrej Medvedev, som tros ha tillhört Wagnergruppens paramilitär och som flydde till Norge, uppges vilja återvända till Ryssland.

Andrej Medvedev tog sig över gränsen från Ryssland till Finnmarken i Norge i januari och greps där av polis. Han ansökte om asyl och sade att han fruktade för sitt liv.

Hans berättelse om sitt avhopp och om krigsbrott som Wagnergruppen utfört i invasionskriget i Ukraina väckte internationellt intresse och sågs som potentiellt viktiga vittnesmål.

Kriget i Ukraina

Människorättsorganisationen Gulag.nu uppgav att Medvedev haft ett fyra månader långt kontrakt i Wagnergruppen och att han flytt från krigsuppdraget.

Besökt konsulat

Norsk säkerhetspolis undersökte samtidigt fallet.

På torsdagen fick den norska nyhetsbyrån NTB uppgifter bekräftade om att den 26-årige Medvedev vill återvända till Ryssland och att han besökt det ryska konsulatet i Oslo.

Tidigare har Medvedev i ett Youtube-inlägg sagt att han vill till hemlandet, Han har också sagt att han ”inte längre vill vara en bricka i ett stort spel”.

Men Medvedevs advokat Brynjulf Risnes skriver i ett sms till NTB att ”det verkar att handla om ett missförstånd”.

”Men jag vet dessvärre ingenting om detta.”

Var beredd att vittna

I tidigare intervjuer med NTB har Medvedev sagt att han var beredd att vittna om ryska övergrepp.

De senaste meddelandena på sociala medier tyder på uppgivenhet:

– Jag hoppades att finna frid och ro här (i Norge), att jag kunde lämna politiken, krigen, militären bakom mig, men jag har inte klarat det, sade han på ryska i ett inlägg.

– Vi får se vad som händer i Ryssland. Om de dödar mig, okej. Om de inte gör det, tusen tack. Om jag får leva ännu mer, tack, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet