Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wagnerledaren: ”5 000 fångar som stred i Ukraina har benådats”. Olga Romanova, chef på Ryssland bakom galler, kommenterar. Foto: Telegram/SVT Arkiv/Reuters/EBU

Wagnerledaren: 5 000 fångar som stred i Ukraina har benådats

Uppdaterad
Publicerad

5 000 fångar som rekryterats från ryska fängelser av paramilitära Wagnergruppen har nu benådats och återvänt hem till friheten efter att ha stridit i ett halvår i Ukraina. Gruppens ledare Jevgenij Prigozjin hävdar också att väldigt få har återfallit i kriminalitet.

Wagnergruppen började rekrytera tungt kriminella från ryska fängelser i slutet av juni förra året. Totalt har gruppen skickat 50 000 fångar till fronten. Alla lovades stora summor pengar och att bli fria från sina fängelsestraff.

Hela 80 procent av de rekryterade fångarna har dött, skadats eller försvunnit och 5 000 har nu fått den utlovade belöningen. Och de som återvänt hem till friheten ska ha begått endast 20 brott, menar Prigozjin. Men människorättsorganisationen Ryssland bakom galler förklarar hur det egentligen ligger till.

Hör Prigozjin och Ryssland bakom galler berätta om fångarna som återvänder i klippet ovan.

Rekryteringen går trögt

I februari förbjöds Prigozjin att rekrytera fångar från ryska fängelser. Hans hårda kritik mot hur Ryssland för kriget sägs vara orsaken. Nu rekryteras fångar i stället av det ryska försvaretsdepartementet. Även de lovar att fångar ska benådas efter ett halvår i kriget och att de ska få lika mycket betalt som Wagnerrekryterna – men rekryteringarna går trögt. Det menar människorättsorganisationen Ryssland bakom galler.

– Rekryteringen pågår men problemet är att ingen vet hur man ska handskas med fångarna. Nåt som Prigozjin visste. Han har själv suttit inne och kunde förbereda sina befälhavare som kunde handskas ned fångarna. Det kan inte det ryska försvarsdepartementet, säger Olga Romanova, chef på Ryssland bakom galler.

”Enorm potential”

Enligt Olga Romanova jobbar det ryska försvarsdepertementet halvhjärtat med rekryteringen, trots att det finns hundratusentals fångar att skicka till kriget.

– Potentialen att rekrytera vidare är enorm. Man kan lätt få med sig 300 000 fångar till. Problemet är vem som kommer att syssla med detta. Jag tror att man antingen kommer att tillåta Prigozjin att rekrytera vidare eller hitta en liknande person, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet