Foto: TT

Wallström: ”Det här är en bragdseger”

Publicerad

Glädjen var stor hos utrikesminister Margot Wallström efter beskedet att Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd. – Jag är glad och jättestolt, säger hon.

Det var en uppenbart stolt och överraskad utrikesminister som mötte pressen efter omröstningen i FN:s generalförsamling, där Sverige röstades in som ett av fem icke-permanenta i säkerhetsrådet.

– Det här är en bragdseger, ska man säga, sa hon under pressträffen.

– Jag är glad och jättestolt. Vi röstades in med god majoritet redan i första omgången och har upplevt ett fantastiskt stöd från alla länder här, säger hon.

”Sverige är tillbaka”

På frågan om vad detta innebär för Sverige svarade hon:

– Det betyder att Sverige nu är tillbaka i FN och jag vill säga i världen. Vi kan ha en viktig roll och är trovärdiga redan.

Tre nyckelfrågor i rådet som hon lyfter fram och som hon menar att Sverige har drivit och kommer fortsätta driva är jämställdhet, fredsbyggande och klimatet.

Internationell press passade även på att frågade ut Wallström om EU, bland annar om hur Sverige ser på unionen efter brexit. Utrikesministern betonade då vikten av europeisk sammanhållning.

”Rent nonsens”

Hon vänder sig emot den inhemska kritik som riktats mot det kampanjarbete som Regeringen drivit.

SVT: De som säger att bjudresor och att man har tystnat i kritiken mot diktaturer, att det har lönat sig, vad säger du till dem?

– Det är rent nonsens, ärligt talat. Vi redovisar helt öppet precis allt som vi har gjort. Vi har haft blygsamma resurser för den här kampanjen och inte gjort någonting som vi skulle ha ångrat om resultatet hade blivit ett annat. Det är en investering i våra fördjupade internationella fördjupade kontakter, säger hon.

När börjar förberedelserna?

– Direkt, de har redan börjat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svensk kampanj till FN:s säkerhetsråd

Mer i ämnet