Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Samma dag som rättegången mot Harvey Weinstein inleddes i New York gick åklagare i Los Angeles ut med att filmmogulen åtalas även där. Foto: Kena Betancur/Getty Images/AFP/TT

Nytt våldtäktsåtal mot Harvey Weinstein i Los Angeles

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare i Los Angeles har väckt åtal om våldtäkt och andra sexbrott mot den vanärade amerikanska filmmogulen Harvey Weinstein. Det nya åtalet kommer samtidigt som rättegången mot Weinstein i New York inleds.

Weinstein anklagas för att ha ”våldtagit en kvinna och förgripit sig på en annan vid olika tillfällen under en tvådagarsperiod 2013”, säger Los Angeles distriktsåklagare Jackie Lacey i ett uttalande.

– Vi anser att bevisningen kommer att visa att den åtalade använde sin makt och sitt inflytande för att få tillgång till sina offer och sedan utsätta dem för våldsbrott, säger Lacey enligt nyhetsbyrån AP.

– Jag vill berömma offren som har trätt fram och modigt återgett vad de utsatts för.

Själva åtalet gäller ett fall av våldtäkt och tre andra sexbrott, enligt magasinet Variety. Lacey väntas uttala sig ytterligare om anklagelserna vid en presskonferens, tillsammans med polischefen Michel Moore.

Om Weinstein döms riskerar han upp till 28 års fängelse och åklagaren har föreslagit fem miljoner dollar i borgen.

Distriktsåklagaren i Los Angeles stab ska ha utrett totalt åtta fall kopplade till Weinstein, varav vissa ska ha inkommit för upp till två år sedan. Lacey bildade en särskild utredningsgrupp för sexbrott med koppling till Hollywood 2017, efter flera anklagelser i MeToo-rörelsens spår.

Fram tills nu har ingen av anmälningarna lett till åtal, enligt Variety oftast på grund av att preskriptionstiden löpt ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer