Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Europakorrespondent om några tänkbara motiv som tagits fram. Foto: SVT

Wendick om reaktionerna i Slovakien: ”Stora frågetecken”

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningen av premiärministern Robert Fico skakar Slovakien. En 71-årig man har gripits misstänkt för dådet men det florerar olika uppgifter om mannens möjliga motiv.

– Det är stora frågetecken kring vad exakt som är det riktiga motivet, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick på plats i Slovakien.

Direkt från Bratislava i Slovakien berättar Christoffer Wendick om reaktionerna runtom i landet.

– Det här händer så sällan i Europa. Det var 38 år sedan en regeringschef sköts på en öppen gata och det var Olof Palme i Stockholm. Det är klart att detta är någonting som väcker stark avsky.

En 71-årig gärningsman greps på plats. Enligt inrikesministern Matúš Šutaj Eštok misstänker man att skjutningen kan vara politiskt motiverad, rapporterar Reuters.

– Det är många olika saker vi får höra om honom som går isär, säger han.

I en tidigare version av videon uppgavs att det var 38 år sedan en regeringschef i Europa sköts på öppen gata och att det var Olof Palme. Men ytterligare en regeringschef har dödats sedan dess, 2003 i dåvarande Serbien och Montenegro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.