Experimentellt ebolavaccin från University of Marylands medicininstitution. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

WHO: 100.000 doser ebolavaccin klara 2015

Publicerad

Under 2015 kommer hundratusentals vaccindoser att produceras – mot slutet av året ska en miljon doser finnas. Dessutom kommer ytterligare fem ebolavaccin som än så länge är i utvecklingsstadiet börja testas kliniskt inom en snar framtid.

Dessutom säger WHO att 100.000 vaccindoser beräknas vara klara att distribueras under första halvan av 2015.

Organisationen säger att flera organisationer, däribland Läkare utan gränser och Världsbanken, har lovat att bidra ekonomiskt till utveckling och distribuering av ebolavaccinet. ”Det finns en bred överenskommelse för att pengar inte ska behöva vara ett problem när det gäller att utveckla ebolavaccin”, säger WHO-företrädare vid en presskonferens.

En miljon i slutet av året

Mot mitten av 2015 ska hundratusentals ebolavaccindoser finnas tillgängliga för boende i drabbade områden i Västafrika. Mot slutet av 2015 vill man att det ska finnas en miljon vaccindoser mot ebola.

Hjälparbetare kommer att kunna bli vaccinerade så tidigt som december 2014.

Organisationen har ökat takten i vaccinarbetet, i takt med att antalet döda i sjukdomen ökar. FN-organisationen meddelar dessutom att två vaccinsorter redan testas.

WHO tillägger dock att vaccinet inte är en magisk lösning för ebolautbrottet. Det finns i dag inget vaccin eller medicin som fungerat mot ebola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ebolautbrott

Mer i ämnet