Hälsoarbetare utrustas med skyddsutrustning på sjukhuset i staden Bikoro där utbrottet först upptäcktes. Foto: TT

WHO: 19 döda och 39 smittade av ebola i Kongo

Uppdaterad
Publicerad

WHO bekräftar nu att 19 personer har dött av ebola i Kongo-Kinshasa. Världshälsoorganisationen har fått uppgifter om 39 fall av den fruktade blödarsjukan – men anser inte att utbrottet bör klassas som en ”folkhälsokris av internationellt intresse”.

Kongo-Kinshasa har rapporterat in 39 misstänkta fall av ebola mellan 4 april och 13 maj, varav 19 har dött. Siffrorna bekräftas nu av WHO, som också meddelar att 393 personer som varit i kontakt med ebolapatienter ska följas upp. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I ett uttalande säger WHO att utbrottet i Bikoro, Iboko och Wangata fortfarande är begränsat. Väldshälsoorganisationen anser därför att det inte finns anledning att sätta ihop en kriskommittée då utbrottet inte klassas som en ”folkhälsokris av internationellt intresse”.

Har drabbats flera gånger tidigare

Demokratiska republiken Kongo, ofta kallad Kongo-Kinshasa efter huvudstaden, drabbades inte av den värsta ebolaepidemin 2014 som dödade tusentals människor i västra Afrika, men landet har haft flera utbrott av den fruktade blödarfebern, senast 2017. När sjukdomen bröt ut i landet 2014 dog 42 människor, det utbrottet var dock inte kopplat till den större epidemin.

Det var också i Kongo-Kinshasa som ebola först upptäcktes 1976 och virussjukdomen fick sitt namn efter en flod i landet.

Det här är ebola

Visa
  • Ebola, som uppkallats efter floden Ebola i Kongo-Kinshasa, är en infektionssjukdom som hör till gruppen blödarfebrar. Den orsakas av en typ av virus som benämns filovirus.
  • Inkubationstiden är 2 till 21 dagar från smittillfället. Symptomen är hög feber, muskelsmärtor, huvudvärk och halsont, följt av kräkningar, diarré, hudutslag, njursvikt och leversvikt, samt blödningar i inre organ och på huden.
  • Dödligheten ligger i genomsnitt på 50 procent.
  • De första kända utbrotten ägde rum 1976 i Sudan och Kongo-Kinshasa.

Källa: NE/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer