WHO menar att fördelarna med Astra Zenecas coronavaccin överväger riskerna. Foto: Johan Nilsson/TT

WHO: Fortsätt vaccinera med Astravaccin

Uppdaterad
Publicerad

Fördelarna med Astra Zenecas vaccin överstiger riskerna, skriver WHO i ett uttalande.

Världshälsoorganisationen rekommenderar därför att tills vidare fortsätta ge vaccinet, trots rapporter om potentiella biverkningar med blodproppar.

WHO tillägger att dess experter fortsätter att granska Astra Zenecas vaccin.

Uttalandet kommer samma dag som Storbritanniens hälsominister Matt Hancock sagt att det inte finns några bevis för att vaccinering med Astra Zenecas covidvaccin ligger bakom de allvarliga sjukdomsfall med blodproppar som rapporterats.

Coronapandemin

”Över 11 miljoner doser av Astra Zeneca-vaccinet har nu använts runt om i Storbritannien”, skriver Hancock i en artikel i The Sun.

”Andelen rapporterade fall (av blodproppar) bland dem som vaccinerats är lägre än vad som kan förväntas ske naturligt bland befolkningen som helhet”, tillägger hälsoministern och konstaterar att vaccinet är godkänt av både EU:s läkemedelsmyndighet EMA och den brittiska motsvarigheten.

Han uppmanar sina landsmän att tacka ja till vaccinsprutan när det är deras tur.

En rad länder de senaste dagarna avbrutit distributionen av vaccinet, däribland Sverige.

EMA undersöker

EMA håller på att undersöka de rapporterade hälsoproblemen för att avgöra om det rör sig om verkliga biverkningar eller rena tillfälligheter. Utvärderingen ska vara klar på torsdag.

Frankrike och Italien, två av de länder som tillfälligt stoppat användandet av Astravaccinet, klargör att vaccinationerna snabbt kommer att återupptas om EMA ger ett positivt besked.

”Vaccin är lösningen”

Frankrikes premiärminister Jean Castex är en av dem som i så fall vill ställa sig i kö.

– Jag har beslutat att det vore klokt att jag vaccineras väldigt snabbt så fort stoppet lyfts, vilket jag hoppas att det gör, och alla garantier är utfärdade, sade Castex i en intervju med BFM TV på tisdagskvällen.

– För att visa medborgarna att vaccin är lösningen på den här krisen och kan ges på ett helt säkert sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet