Små barn vaccineras i Malawi under pilotprojektet som ledde till WHO:s godkännande. Foto: TT

WHO godkänner malariavaccin för barn: ”Historisk händelse”

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan barn i stora delar av Afrika komma att bli vaccinerade mot malaria. Detta efter att Världshälsoorganisationen WHO gett grönt ljus åt ett vaccinationsprogram som kan rädda tiotusentals liv årligen.

Vaccinet, som heter RTS,S eller Mosquirix, bevisades ha en effekt mot malaria redan för sex år sedan, rapporterar BBC. Vaccinet uppskattas kunna förhindra 30 procent av de allvarliga fallen, skriver Sky News.

Lyckat pilotprojekt

Efter att ett lyckat pilotprojekt genomförts i Ghana, Kenya och Malawi har WHO nu beslutat att rulla ut vaccinationsprogrammet över hela Afrika söder om Sahara och i andra regioner med medelhög till hög malariaförekomst.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus beskriver beslutet som en ”historisk händelse”.

– Det länge efterlängtade vaccinet för barn är ett genombrott för vetenskapen, för barns hälsa och för malariakontroll. Det kan komma att rädda tiotusentals unga liv årligen, säger han rapporterar BBC.

Öppnar för finansiering

Att WHO godkänner vaccinationsprogrammet öppnar för en bredare finansiering av vaccin till afrikanska länder, skriver Sky News. Bland annat väntas den publik-privata vaccinationsalliansen GAVI finansiera miljontals doser efter WHO:s godkännande.

Malaria drabbar årligen 230 miljoner människor och orsakar omkring 400 000 dödsfall om året. De allra flesta, runt 95 procent av fallen, inträffar i Afrika. Under 2019 dog exempelvis mer än 260 000 barn till följd av sjukdomen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.