WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus menar att några höginkomstländer ”ligger långt efter när det gäller att dela med sig av viktig information till WHO” om coronaviruset. Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/EPA/TT

WHO: Ingen pandemi – ännu

Uppdaterad
Publicerad

Det nya coronaviruset fortsätter spridas i världen trots omfattande åtgärder i många länder. Men än så längre rör det sig inte om en pandemi, konstaterar Världshälsoorganisationen WHO.

Rapporter om nya fall av sjukdomen kommer hela tiden. Viruset har spridits till fler än 24 länder.

Hittills har det dokumenterats 27 fall av smitta av coronaviruset mellan människa och människa i nio länder utanför Kina, enligt WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han uppmanar världens rika länder att ta ett större ansvar.

– Av de 176 fall som har rapporterats utanför Kina har WHO hittills bara fått heltäckande information från 38 procent av fallen. Några höginkomstländer ligger långt efter när det gäller att dela med sig av viktig information till WHO, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Utan bättre information är det mycket svårt för oss att bedöma hur utbrottet utvecklas, vilken effekt det kan ha eller garantera att vi lämnar de lämpligaste rekommendationerna.

Ingen pandemi

WHO klassade i förra veckan virusutbrottet som ett globalt nödläge. Sylvie Briand, enhetschef vid WHO, säger att det inte rör sig om en pandemi ännu. I stället är det en epidemi med smittspridning på olika platser i Kina, framför allt i Hubeiprovinsen. Utanför provinsen är det mer sporadisk smittspridning.

Antalet smittade av coronaviruset i Kina har nu stigit till över 20 000, enligt uppdaterade siffror från landets hälsomyndighet. De allra flesta befinner sig i Hubeiprovinsen.

Brist på masker

För att få bukt med smittan efterlyser Kina mer sjukvårdsmaterial. Myndigheterna i provinser med sammanlagt över 300 miljoner invånare har beordrat samtliga människor där att bära skyddsmasker. Men det råder akut brist på masker och fabriker i landet kan bara få fram runt 20 miljoner masker per dag.

– För att stoppa spridningen av viruset är det mycket viktigt att sjuka människor bär masker för att undvika att smitta andra, säger Sylvie Briand.

Men om skydden är tillräckliga för att skydda friska människor från att bli smittade är tveksamt. Sylvie Briand säger att de som bär maskerna men inte vidtar andra försiktighetsåtgärder, som att regelbundet tvätta händerna, kan invaggas i en ”falsk känsla av säkerhet”.

Nya fall bekräftade

I Singapore har sex nya fall av sjukdomen bekräftats. Totalt har 24 människor i Singapore konstaterats smittade av coronaviruset.

Fyra av de sex som nu har bekräftats sjuka har som första personer smittats i Singapore. De har alla kopplingar till en butik med många kinesiska turister. Men det finns inga bevis på utbredd överföring i Singapore, enligt hälsodepartementet.

Viruset har skördat sitt första offer i Hongkong. Det är en 39-årig man med en underliggande sjukdom som avlidit i sviterna av det nya coronaviruset. Det är det andra dödsfallet i sjukdomen utanför Fastlandskina.

Sedan tidigare har en 44-årig kinesisk man avlidit i sjukdomen i Filippinerna.

Den officiella dödssiffran är uppe i 427, inklusive de två som avlidit utanför Fastlandskina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet