• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg. Läs mer

Minst 40 svenskar har testats för coronaviruset sedan utbrottet, enligt Folkhälsomyndigheten. Foto: AFP/TT

Minst 40 svenskar testade för coronavirus

Uppdaterad
Publicerad

Minst ett 40-tal svenskar har hittills testats för coronaviruset, enligt Folkhälsomyndigheten. På onsdagen kom besked om att det misstänkta fallet i Blekinge inte var coronavirus. Hittills har viruset bara hittats hos en person i Sverige.

Den person som sedan tisdagen isolerats på infektionskliniken på Blekingesjukhuset i Karlskrona var inte smittad av coronaviuruset, skriver region Blekingen i ett pressmeddelande.

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, publicerar myndigheten inga exakta siffror över hur många som testas.

– Siffran varierar hela tiden. Det blir fler och fler, några stycken varje dag. För någon dag sedan var det ett 40-tal, säger han.

Smittad kvinna på bättringsvägen

Den enda person som konstaterats vara smittad är en kvinna i 20-årsåldern, som kontaktade vården i Jönköping den 30 januari. Hon är nu på bättringsvägen.

– Läget är stablit och hon är inte sjuk längre, sade Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköping, till SVT Nyheter Jönköping på tisdagen.

Helt friskförklarad blir kvinnan först när hon lämnar två negativa prover med ett dygns mellanrum. Bengnér kan inte svara på när exakt det kan tänkas ske.

”Låg misstanke”

På tisdagen meddelade Region Blekinge att de har ett misstänkt fall av viruset. Patienten, som varit i Kina de senaste två veckorna, har kommit in med luftvägssymptom och isolerades på infektionskliniken.

– Vi har tagit prov och förväntas få svar under onsdagen. Det är en låg misstanke, men vi kan förstås inte utesluta något förrän vi fått provsvar, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare vid Region Blekinge, till SVT Nyheter Blekinge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronavirusets spridning på 60 sekunder Foto: CDC/ AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet