– Vi har fortfarande möjlighet att stoppa spridningen, men fönstret är på väg att stängas, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

WHO: Möjligt att stoppa coronaspridningen – men tiden på väg att rinna ut

Uppdaterad
Publicerad

Fler personer utanför Kina har smittats av det nya coronaviruset – utan att de besökt virusets ursprungsland. Nu varnar Världshälsoorganisationens chef för att ”fönstret är på väg att stängas” i kampen för att stoppa spridningen.

– Trots att det totala antalet med covid-19-fall utanför (Kina), fortfarande är relativt litet, så oroas vi över de fall som finns utan någon tydlig epidemiologisk koppling som resehistorik eller kontakt med ett bekräftat fall, säger Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Vi har fortfarande möjlighet att stoppa spridningen, men fönstret är på väg att stängas, säger han.

Utanför Kina har drygt 1 500 personer smittats i 26 länder, enligt WHO.

Fall utanför Kina

Tidigare under fredagen rapporterade kinesiska myndigheter att 75 567 personer smittats av viruset och att sammanlagt 2 239 har avlidit till följd av det. Samtidigt som virusspridningen dämpats i det värst drabbade området runt miljonstaden Wuhan, har antalet fall i provinsen Chengdu ökat.

Ytterligare två personer har avlidit av viruset i Iran, och 13 nya personer har konstaterats smittade. Sammanlagt har fyra människor avlidit till följd av viruset i landet och 18 har smittats.

I Italien har ytterligare två invånare testats positivt för coronaviruset. Beskedet kommer kort efter det att en första person har insjuknat.

Israel har rapporterat sin första smittade person, som tidigare i veckan flugits hem från det stora kryssningsfartyget som sattes i karantän i Japan.

Fängelser möjlig smitthärd

Samtidigt har ytterligare en möjlig smitthärd upptäckts i Kina. Omkring 500 fall av smittade personer har konstaterats i flera av landets fängelser. En stor del av de nya fallen har registrerats i fängelset Rencheng i Shandongprovinsen, där sju vakter och 200 fångar rapporteras ha testats positivt för viruset.

Wu Lei, chef för Shandongs fängelsesystem, medger att de nya fallen visar att deras åtgärder för att hindra smittspridningen inte varit effektiva. Utbrottet har fått myndigheterna att sparka chefen för provinsens justitiedepartement, Xie Weijun, samt sju fängelseansvariga.

Vidare har 34 fall upptäckts i fängelset Shilifeng i provinsen Zhejiang, vilket även där lett till avskedanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet