Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Asienkorrespondent Ulrika Bergsten på plats i Wuhan. Foto: SVT/AFPVisa alla (2)
Visa alla (2)

WHO:s virusteam i Wuhan: ”Har data som ingen sett tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

WHO:s virusteam på plats i Wuhan är i full färd med sin uppgift att ta reda på virusets ursprung.

– Vi kommer att följa data, vi kommer att följa spåren dit de leder oss, säger läkaren Peter Daszak, en av WHO:s utsända, till Sky News.

Hur uppstod covid-19? Den frågan vill WHO besvara med hjälp av ett team specialister som befinner sig i Wuhan sedan några veckor tillbaka.

WHO-läkaren Peter Daszak anser att arbetet har fått en bra start.

– Vi har tagit del av ny information och det är bra, det är värdefulla grejer som hjälper oss att titta åt rätt håll för det här viruset, säger WHO-läkaren Peter Daszak på plats i Wuhan, till brittiska Sky News.

Tillsammans med sina kollegor ska Daszak nu fortsätta vända på alla stenar i syfte att hitta orsakerna till hur det kom sig att covid-19 bildades. För att lyckas med detta kommer man bland annat att besöka de platser som spelade en avgörande roll för smittspirdningen, däribland den matmarknad i Wuhan som pekats ut som virusets ”ground zero”.

Lovar att följa spåren

– De delar data med oss som vi inte har sett tidigare, som ingen har sett tidigare. De talar öppet med oss om alla tänkbara möjligheter. Vi är verkligen något på spåren och jag tror alla kolleger i teamet håller med mig, säger Daszak.

Spekulationerna kring det smittsamma virusets ursprung har ända sedan pandemins början varit många. WHO har tidigare uttryckt besvikelse över att Kina inte släppt in organisationen i landet i syfte att kunna genomföra undersökningen och kritiker har ställt sig skeptiska till huruvida teamet på plats verkligen har möjlighet att göra sitt jobb utan regimens inblandning.

Men enligt Peter Daszak kommer man att bedriva virusjakten utan skygglappar.

– Om det finns data som pekar mot en specifik hypotes  så kommer vi kommer att följa datan, vi kommer att följa spåren dit de leder oss, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet