• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Thea Fischer och John Watson, som medverkar vid WHO:s uppdrag i Wuhan, Kina. Foto: Ng Han Guan, AP/TT

WHO:s grupp i Wuhan håller pressträff

Uppdaterad
Publicerad

Det kan ha funnits orapporterade klustersmittor i andra kinesiska regioner innan det stora utbrottet i Wuhan. Det är en av de slutsatser som Liang Wannian, ledare av en kinesisk expertgrupp presenterade på en gemensam presskonferens med WHO.

Djur pekas ut som smittbärare men mer forskning krävs för att slå fast smittans väg från djur till människa, enligt både Kina och WHO.

14 januari anlände forskargruppen från WHO bestående av 13 personer till Kina. Under tisdagsförmiddagen svensk tid presenterade WHO:s programchef sina slutsater tillsammans med representanter för kinesiska hälsomyndigheter.

Har besökt nyckelplatser

17 kinesiska experter och 17 internationella experter från tio olika länder har deltagit i en gemensam undersökning som syftar till att hitta coronavirusets ursprung – den har pågått mellan 14 januari och 10 februari. Man har besökt flera olika nyckelplatser och inhämtat information uppger Liang Wannian, som leder den kinesiska expertgruppen.

Experterna har bland annat fokuserat på om och hur smittan har överförts från människa och djur.

– Tidigare studier har hittills visat att det coronavirus som högst troligt är orsaken till covid-19 påträffats i fladdermöss och myrkottar. Men de är inte tillräckligt lika viruset som finns i människor i dag. Det talar för att de inte direkt överförts direkt från dessa djur, säger Liang Wannian som menar att det krävs mer forskning för att slå fast den exakta ursprungskällan till viruset.

Smitta på flera platser

Samtidigt som det rapporterades om smitta på marknaden i Huanan i Wuhan, fanns det uppgifter om smitta på andra platser och på andra marknader, enligt professor Liang Wannian, som leder den kinesiska expertgruppen. Han menar att det kan ha funnits klustersmitta i andra delar av regionen under samma period.

– Det är inte möjligt baserat på den information vi har nu att fastslå att covid-19-viruset uppkom på marknaden i Huanan, säger Liang Wannian.

Danske forskaren Peter Ben Embarek leder WHO-gruppen och medverkar också på presskonferensen i Wuhan.

– Bilden som vi hade innan om vad som hände under de inledande dagarna under utbrottet har inte ändrats så mycket, vi har fått mer detaljer och information. Vi har letat efter detaljer som kan ha missats. Vi har inte hittat tecken på det fanns någon stor cirkulation av covid-19 innan utbrottet i slutet av 2019, säger Embarek.

Fortsatt forskning

Han håller med Liang Wannian från den kinesiska expertgruppen om att det fanns tecken på smitta på andra platser samtidigt som det började spridas på marknaden i Huanan. Även om man hittat viruset i många djur så finns det inga tecken på att viruset cirkulerade bland djur i någon större utsträckning innan december 2019.

WHO arbetar utifrån hypotesen att smittan introducerats på marknaden i Huanan av en smittad människa och därefter spridits till andra personer på marknaden. Men den kan också ha spridits genom en produkt. En sådan skulle kunna vara fryst kött av domesticerade vilda djur.

Troligen är det ett djur som är länken mellan smittan från fladdermöss, det har inte skett direkt från fladdermöss till människa.

– Arbetet i att söka efter ursprungskällan till viruset, att det ska ha kommit från ett djur, pågår fortfarande, säger Embarek.

Tror inte på labbhypotesen

Peter Ben Embarek adresserade även den så kallade labbyhoptesen, alltså att viruset ska ha skapats i ett laboratorium och därefter spridits till människor.

Men det är inte ett troligt scenario, enligt WHO och man kommer inte heller att undersöka det spåret vidare, enligt Embarek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.