Mikael Wiehe höll brandtal på Utöya

Uppdaterad
Publicerad

Han drog ned både skratt och instämmande nickningar från publiken. Michael Wiehe var speciellt inbjuden till ön ett år efter massakern som ägde rum.

Mikael Wiehe är i Sverige en firad artist. Även i Norge är han dock populär. När han på söndagen fick kliva upp på scenen på Utöya, så var det inför flera hundra åskådare, inklusive både den danska och norska statsministern.

-Jag noterar att den svenska statsministern inte är närvarande, jag ska göra mitt bästa för att ersätta honom, sa Wiehe och fick applåder från publiken.

Årsdagen av 22 juli-dåden

Fredrik Reinfeldt blev inte inbjuden till Utöya-ceremonin, däremot fanns såväl svenska socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfvén

oPå bilderna kan man samtidigt se hur statsminister Jens Stoltenberg och AUF-ledaren Eskil Pedersen inte kan låta bli att le.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Årsdagen av 22 juli-dåden

Mer i ämnet