Foto: Frank Augstein/TT

Wikileaks: ”USA förbereder åtal mot Assange”

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaksgrundaren Julian Assange har, sedan han tog sin tillflykt på Ecuadors ambassad i London 2012, hävdat att USA kommer att begära honom utlämnad och åtala honom för de läckor han stått bakom om han lämnar ambassaden.

På fredagen publicerade Wikileaks en amerikansk rättslig inlaga som tycks bevisa att sådana förberedelser finns.

I dokumentet, enligt Wikileaks från ett orelaterat rättsfall i delstaten Virginia, nämns uppgifter som ska sekretessbeläggas ”till dess att Julian Assange grips”.

”Scoop – amerikanska justitiedepartementet avslöjar 'av misstag' att icke offentliggjorda brottsmisstankar finns mot Assange”, skriver organisationen på Twitter.

”Vi får se”

Samtidigt har Wall Street Journal pratat med källor på det amerikanska justitiedepartementet, som säger att man ser allt ljusare på möjligheterna att åtala Assange i USA.

På en fråga om möjligheterna för ett åtal svarar John Demers, avdelningschef med ansvar för nationell säkerhet:

– Angående det är allt jag kan säga: vi får se.

Försämrade relationer

Så länge Julian Assange befinner sig på Ecuadors ambassad tycks det bli svårt för myndigheter att komma åt honom, men relationerna mellan Assange och hans värdar har surnat.

Förra året valde Ecuador en ny president, som sagt att Assanges närvaro på ambassaden är ohållbar, skriver tidningen.

Ecuador har krävt att den australiske hackaren städar sin toalett bättre, tar bättre hand om sin katt, och inte kommer med uttalanden som äventyrar Ecuadors internationella politiska relationer.

Assange är också missnöjd med levnadsvillkoren på ambassaden, och stämde Ecuador i oktober. I den processen sa Wikileaks-grundaren att han förväntar sig att snart tvingas lämna ambassaden.

Svensk utredning nedlagd

Assange sökte politisk asyl i Ecuador i juni 2012, sedan han anhållits i sin frånvaro av svenska åklagare, misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande. I maj förra året lades de sista av anklagelserna ner. Överåklagare Marianne Ny menade att möjligheterna att driva utredningen vidare var uttömda, och en del av anklagelsepunkterna hade preskriberats.

Förundersökningen i Sverige kan dock återupptas om Assange besöker Sverige igen innan augusti 2020, sade Marianne Ny då.

Julian Assange har vidhållit att det inte är de svenska anklagelserna han oroar sig för, utan just ett amerikanskt åtal för de läckor hans organisation Wikileaks stått bakom. Fredagens juridiska dokument tycks bekräfta att sådana planer finns i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.