Wilders – ensam medlem i sitt parti

Publicerad

Enligt opinionsundersökningar kan Geert Wilders populistiska Frihetsparti (PVV) bli det största partiet när Nederländerna går till val i dag. Men partiet har bara en medlem.

Wilders är unikt nog den enda medlemmen i Frihetspartiet. Syftet med enmanspartiet är att behålla makten och kunna kontrollera partiets agenda, enligt en dokumentär om den nederländska politikern.

Dokumentären, som heter ”Vem är Wilders?”, är ett porträtt på politikern och personen Geert Wilders.

Han har ett rykte om sig att styra sina närmaste i partigruppen med järnhand och vägrar kompromissa och tillåter ingen kritik från det egna ledet.

När Geert Wilders presenterade valprogrammet fick övriga partigruppen tillgång till en A4-sida en timme i förväg.

Använder Twitter

Frihetspartiet, ett av Nederländernas största parti har inga profilerade personer utöver Geert Wilders. Partigruppen är löst sammanhållen och arbetar individuellt och oberoende av varandra, politiken fokuserar på invandrarfrågan och partiets officiella uttalanden manövreras av Geert Wilders.   

I likhet med många andra politiker använder Geert Wilders Twitter som den främsta kommunikationskanalen där Wilders också är känd för sin grova retorik.

Se hela dokumentären om Geert Wilders här i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Nederländerna 2017

Mer i ämnet