Ett gatukök i Wuhan, staden som nu infört ett förbud mot att äta vilda djur. Foto: Hector Retamal, TT/AFP

Wuhan inför förbud mot att äta vilda djur

Uppdaterad
Publicerad

I den kinesiska staden Wuhan, där coronautbrottet började, har myndigheterna utfärdat ett förbud mot att äta vildfångade djur, och det ska även bli otillåtet att jaga dem, skriver flera medier.

Samtidigt skärps också reglerna kring hanteringen av vilda djur även i andra regioner, och även den illegala handeln med djuren ska bekämpas. Det rapporterar bland andra CBS news.  Orsaken är det nya coronaviruset, som enligt en i stort sett enig forskarvärld uppstod på en matmarknad i staden för att sedan spridas vidare över världen.

Redan tidigt under pandemin infördes förbud för all försäljning av vilda landdjur där syftet är att äta djuret. Nu går de lokala myndigheterna i 11-miljonersstaden Wuhan ett steg längre och inför ett uttryckligt förbud även mot själva ätandet. 

Jaktförbud

Dessutom stoppas all jakt på villda djur inom staden, som utropas till ett ”viltreservat”, rapporterar Newsweek. Undantag görs bara för jakt med forskningssyfte eller för att begränsa djurstammens storlek alternativt förhindra smittspridning.

Enligt de rådande teorierna har covid-19 överförts från levande fladdermöss till människa, möjligen med inblandning av ytterligare en djurart som hölls i fångenskap på viltmarknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet