Foto: SVT Design/Thomas Fehrm

WWF-undersökning: Tre av fyra svenskar har klimatångest

Uppdaterad
Publicerad

Högutbildade, kvinnor och unga oroar sig mest för klimatförändringarna. I all fall om man ska tro en ny undersökning som Världsnaturfonden låtit göra.

I samband med det pågående klimatmötet i Stockholm passar Världsnaturfonden på att släppa en undersökning om svenskarnas inställning i klimatfrågan. I undersökningen, som genomförts av konsumentorganisationen Cint, med 1000 intervjuade svenskar, uppger många att de har klimatångest.

78 procent säger att de oroar sig för klimatet. 41 procent tänker på klimatförändringarna varje vecka eller oftare. Högutbildade, kvinnor och unga oroar sig mest för klimatet. Bland de som doktorerat oroar sig så många som 95 procent.

Lågutbildade män mest skeptiska

En klar majoritet av svenskarna, 82 procent, tror att det är mänskliga aktiviteter som är orsaken till klimatförändringarna. De mest skeptiska till människans påverkan av klimatet i WWF:s undersökning är män med grundskoleutbildning.

Svenskarna vill också att deras parti ska bli tydligare med att föra fram hur de tänker lösa klimat- och miljöproblemen, 62 procent svarade att de vill det. En klar majoritet av svenskarna tycker inte att politikerna gör vad de kan för att förhindra uppvärmningen, och 88 procent anser att deras barn och barnbarn får ta konsekvenserna av att beslutsfattare inte tar klimathotet på allvar, enligt WWF:s undersökning.

– Snart är det valår. Klimatfrågan måste prioriteras på den politiska agendan och politikerna måste visa initiativ, ledarskap och mod, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare hos WWF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.