Kinas president Xi Jinping fortsätter som generalsekreterare för kommunistpartiet i ytterligare en mandatperiod. Foto: Wang Zhao.

Kinas ledare Xi Jinping klar för en tredje mandatperiod

Uppdaterad
Publicerad

Xi Jinping har precis som väntat blivit vald till till generalsekreterare för Kinas kommunistiska parti för en tredje mandatperiod. Det betyder att landets högste ledare fortsätter att cementera sin makt.

Efter den 20:e partikongressen står det klart att Xi Jinping, som också är president samt ordförande i det kinesiska kommunistpartiets centrala militärkommission, får makten att fortsätta som generalsekreterare för kommunistpartiet i ytterligare en mandatperiod.

Beskedet under kommunistpartiets kongress, som sker vart femte år, var väntat. Samtidigt stod det under lördagen klart att Kinas premiärminister Li Keqiang samt ytterligare tre höjdare till petas från den yttersta partitoppen i Kina.

Något som tolkas som att Xi Jinping ytterligare cementerar sin makt i landet. I och med återvalet av den 69-årige ledaren skrotar nämligen kommunistpartiet den gräns på två femåriga mandatperioder som varit rådande sedan 1982.

Detta gör Xi Jinping historisk, och det innebär också att Kina nu banar väg för att presidenten ska få ett livslångt styre.

Inga kvinnor i toppen

Årets kongress blev historisk ur ytterligare en synpunkt. För första gången på 25 år blir politbyrån, partiets verkställande utskott, helt utan kvinnliga ledamöter. Detta sedan den tidigare politbyråns enda kvinnliga ledamot, Sun Chunlan, går i pension.

Av de 205 medlemmarna i Kommunistpartiets nya centralkommitté är endast elva kvinnor.

– Det är Xis folk raktigenom, säger Alfred Wu Muluan, Kinaexpert på National university i Singapore, till nyhetsbyrån AFP, enligt TT.

Li Qiang, partisekreterare i Shanghai och nära lierad med Xi, tar över som utskottets nummer två. Han är därmed ny premiärminister.

De övriga nya ledamöterna Ding Xuexiang, Cai Qi och Li Xi är även de nära bundsförvanter till presidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.