Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tonen har varit lite tuffare” – hör SVT:s utrikesreporter Ulrika Bergsten berätta om världsledarnas möte i Paris och vad det innebär för Frankrikes Emmanuel Macron och Kinas Xi Jinping. Foto: SVT Direkt/FRPool

”Försöker skaffa vänner” – Xi Jinping på Europabesök

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike är Kinas president Xi Jinping första stopp på ledarens Europabesök. Enligt SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten är ett mål att bättra på relationerna, som knakat på grund av landets hållning i Ukrainakriget.

– Han vet att han behöver vänner på andra platser, säger Ulrika Bergsten.

Under måndagen och tisdagen besöker Xi Jinping Paris och sydvästra Frankrike. Det är världsledarens första besök i Europa sedan covidpandemin.

Enligt Ulrika Bergsten finns det ett syfte för Kinas ledare att skaffa sig fler vänner runt om i världen.

– Han misstänker att Donald Trump kan bli president i USA, han vet att han behöver vänner på andra platser och han vet att Macron, som var i Kina för ett år sedan, har sagt att man vill ha en egen relation med Kina och inte alltid automatiskt måste följa USA.s fotspår, säger Bergsten.

Under besöket i Frankrike kommer de båda ledarna bland annat att diskutera handelsfrågor. För Kina handlar det om att tackla anklagelserna om att landet, med statligt stöd, konkurrerar ut europeiska företag inom flera områden.

Fokus kommer även att ligga på krigen i Ukraina och Gaza. Enligt Ulrika Bergsten är det franska budskapet tydligt: Sluta underhåll rysk ekonomi.

– Man vill att Xi Jinping ska sluta handla med Ryssland och sälja saker till Ryssland som de sedan kan omvandla och använda till vapen, säger hon.

Efter Frankrike ska Xi Jinping träffa ledare från Serbien och Ungern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.