– Reaktionen var starkare och mer hotfull än någonting jag upplevt, berättar Rachel ”Yoga Girl” Bråthén till SVT Nyheter. Foto: TT/Faksimil

Svenska influeraren om hatattackerna på Aruba: ”Känner mig inte längre trygg på ön”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska influeraren Rachel “Yoga Girl” Bråthén som är bosatt på Aruba gjorde ett inlägg i sociala medier om covid-19 som fick explosionsartade reaktioner. Nu är hon osäker på sin framtid på paradisön.

– I flera dagar var jag rädd för min familjs skull och kände mig inte trygg hemma i vårt hus, säger hon till SVT.

Aruba är en ö i Karibien, och är mycket beroende av turism. Många semesterparadis har drabbats hårt av det kraftigt minskade resandet i coronapandemins spår.

Svenska Rachel ”Yoga Girl” Bråthén bor sedan tio år på Aruba och är med sina över två miljoner följare på Instagram en av Sveriges i särklass största influerare. Hon oroade sig över att nya fall av covid-19 upptäckts på Aruba, och lade ut ett inlägg i sociala medier där hon uppmanade människor att inte resa till ön om de varit i områden med många smittade och döda.

Hon kunde inte föreställa sig reaktionerna som kom.

”Kände mig inte trygg hemma”

I stora mängder kommentarer och meddelanden uppmanades hon lämna ön, bilder på hennes familj lades upp, och människor uppmanades att dela hennes hemadress så att de kunde ”komma och hälsa på”.

– Reaktionen var starkare och mer hotfull än någonting jag upplevt. I flera dagar var jag rädd för min familjs skull och kände mig inte trygg hemma i vårt hus, berättar Rachel Bråthén till SVT Nyheter.

Varför tror du att reaktionerna på ditt inlägg blev så pass extrema?

– Ön är i kris. 30 000 potentiellt arbetslösa människor, alla är oroliga och många mår dåligt. Jag tror reaktionerna visar på just hur det står till med folks mentala hälsa.

”Undrar om Aruba är rätt plats för oss”

Hur påverkar det här din framtid på Aruba?

– Jag vet att hoten jag fått inte är en reflektion av det Aruba jag känner, men jag känner mig plötsligt inte trygg på ön längre och undrar om detta är rätt plats för oss.

Under ett par år har det förts en debatt om näthat, i Sverige och utomlands. Som en person med stor närvaro i sociala medier tycker Rachel Bråthén att människor måste skyddas bättre från hatet.

– Näthat är ett mycket större problem än vad vi tror.

I kommentarsfälten har Rachel Bråthén också mötts av stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.