Nasrin Abdullah, befälhavare för den kurdiska styrkan YPJ i norra Syrien, vid ett tidigare besök i Sverige. Foto: TT

YPG bekräftar: IS-svenskar fängslade i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Den kurdiska milisen i norra Syrien bekräftar vid en pressträff i Stockholm att IS-svenskar sitter fängslade i norra Syrien. De ses som terrorister och inte krigsfångar.

– Vi anser inte att terrorister ska vara krigsfångar. Krigsfångar har rätt till vissa saker, vi tycker inte att IS-fångar ska ha det, säger Nasrin Abdullah, befälhavare för YPJ, som är den kvinnliga grenen av YPG, vid en presskonferens i Stockholm.

– Vi har speciella fängelser för dem i norra Syrien.

40-tal länder

Enligt henne har de syrisk-kurdiska styrkorna tillfångatagit över 300 utländska IS-krigare från ett 40-tal länder. Abdullah vill dock inte gå in på hur många av dem som är svenska medborgare.

– När officiella förhandlingar med Sverige har inletts ska vi gå ut med siffran, säger Abdullah till TT, via tolk.

För dialog med svenska myndigheter

YPG vill att Sverige och andra berörda länder hämtar hem sina medborgare och ställer dem inför rätta i hemlandet. Enligt Abdullah för YPG dialog med berörda svenska myndigheter, men vill inte gå in på några ytterligare detaljer om hur de kontakterna har sett ut.

Det är oklart vad som kommer att hända med IS-svenskarna om de inte tas till Sverige. Abdullah uppger dock att dödsstraff inte är tillåtet enligt lag.

På frågan om hur IS-fångarna behandlas svarar hon:

– Vi försöker tillämpa det som internationell rätt påtvingar oss att göra.

Hundratals från Sverige

Omkring 300 personer har sedan 2012 rest från Sverige för att strida för våldsbejakande islamistiska grupper i Irak och Syrien, enligt Säkerhetspolisen. Majoriteten har anslutit sig till IS.

Det svenska utrikesdepartementet har tidigare sagt att gripna IS-svenskar inte kan räkna med någon konsulär hjälp, eftersom de har rest till en krigszon trots myndigheternas avrådan.

Fakta: IS-anhängare från Sverige

Omkring 300 personer har sedan 2012 rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst IS. Omkring hälften av dem har återvänt hem.

Resandet var som störst 2013 och 2014, därefter började resandet klinga av. 2016 reste ett tiotal personer.

Säpo har samtal med alla som återvänder. Finns det anledning att anta att brott har begåtts inleds en förundersökning.

Källa: Säpo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.