Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Jordan Bardella, från Nationell samling i Frankrike. Foto: Louise Delmotte

Ytterhögern rusade – men vänstern strax bakom i franska valet

Uppdaterad
Publicerad

Ytterhögerpartiet Nationell samling (RN) blir största parti och tar drygt 29 procent av rösterna i den första omgången i det franska parlamentsvalet, visar preliminära siffror.

Samtidigt ligger vänsteralliansen NFP strax bakom med 28 procent vilket bäddar för en oviss andra omgång.

– Nationell samling blev valets stora vinnare, säger SVT:s utrikesreporter Ida Linde.

President Emmanuel Macrons parti RE får 20 procent i första valomgången, visar preliminära siffror från inrikesdepartementet under måndagsmorgonen.

– Förlorarna är återigen igen Macrons mittenkoalition, säger Ida Linde.

Val i Frankrike 2024

För absolut majoritet krävs 289 av de totalt 577 platserna. Nationell samling skulle med stöd av en del av LR:s kandidater kunna ha en viss, men liten, möjlighet till att få till en majoritet. Sker det skulle Emmanuel Macrons svängrum som president bli mycket mindre. Och om majoriteten i parlamentet blir oklar blir det svårt att fatta beslut, något som redan satt skräck i finansmarknaderna.

Och Nationell samlings Jordan Bardella har tidigare sagt att han inte kommer försöka leda en regering där han inte har en majoritet. Vilket han upprepade senare under måndagen.

– Jag har sagt att jag behöver en absolut majoritet för att kunna rösta om det projekt som jag genomför för landet. Så antingen ger fransmännen mig denna absoluta majoritet eller så tar de risken att se den nya folkfronten (vänsterpartiernas allians) komma till ledningen för landet, sa han inför en grupp reportrar.

Manar till uppslutning

Macron uppmanade under valkvällen väljare och partier att samlas kring kandidater som kan besegra Nationell samlings företrädare i den andra omgången den 7 juli.

Då avgörs den slutliga fördelningen av de 577 platserna i parlamentet.

– Det man kan säga om den första valomgången är att ingenting är klart ännu. Det avgörs nästa vecka, och man kan säga att det nu det börjar egentligen.

Socialistledaren Olivier Faure. Foto: Thomas Padilla/AP/TT

Valdeltagandet ökade kraftigt

Valdeltagandet ökade kraftigt jämfört med valet 2022. Nästan 67 procent av de röstberättigade deltog, upp från 47 procent, enligt preliminära siffror.

– Det är för att det är ett historiskt val när högernationalismen står på tröskeln till regeringsmakten i Frankrike, vilket inte har hänt tidigare i modern tid, säger Ida Linde.

I den första omgången säkrades 75 av platserna, enligt inrikesdepartementet. De togs av kandidater som fick över 50 procent av rösterna. Av dem är 37 från Nationell samling och 32 från vänsteralliansen.

I andra omgången blir det, på pappret, kamp mellan tre kandidater i över 300 distrikt. I sex distrikt står det mellan fyra kandidater.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör reaktionerna från partiledarna Jean-Luc Melenchon (NFP) och Jordan Bardella (Nationell Samling) efter de första resultaten i franska valet. Foto: Julien de Rosa/Mohammed Badra/TT

Fakta: Preliminärt resultat

Det preliminära resultat som det franska inrikesdepartementet redovisar på sin hemsida tidigt på måndagsmorgonen visar att resultatet mellan RN och NFP krymper, jämfört med vad vallokalsundersökningarna visade. I dem fick RN 33–34 procent.

RN får enligt inrikesdepartementet 29,2 procent mot 28 för NFP och 20 procent för president Macrons parti RE. Det gamla högerpartiet Republikanerna (LR) får 6,5 procents stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Frankrike 2024

Mer i ämnet