Visa alla (2)

Åtta personer döda efter tågolycka i Danmark

Publicerad

Ytterligare två personer har hittats döda efter tågolyckan i Danmark, säger danska polisen under en presskonferens. Därmed är dödstalet uppe i åtta personer.

Totalt har åtta personer mist livet efter gårdagens tågolycka på Stora Bältbron i Danmark. På torsdagsmorgonen meddelade den danska polisen att man hittat ytterligare två omkomna, efter att ha undersökt tåget under natten.

– Vår undersökning av tåget har dessvärre visat att ytterligare två dog i tåget, säger Arne Gram vid danska polisen.

Olyckan inträffade vid 07.30 på morgonen då en lastbilstrailer från ett godståg som färdades i motsatt riktning lossnade och träffade ett passagerartåg på bron. Enligt de första siffrorna omkom sex personer och 16 skadades. Då sa polisen att ingen av dem var livshotande skadad och man kände till att två personer saknades, men delar av tåget var för svåråtkomliga för att undersökas medan det stod på bron.

Inga barn bland de döda

De döda ska vara fem kvinnor och tre män, inga barn har omkommit. Några av de döda är så svårt skadade att polisen har fått använda tandkort och dna för att identifiera dem. Polisen säger att man är ”rätt säker” på identiteten på fyra av de omkomna. De flesta av dem ska ha suttit i tågets första vagn.

Av de sexton skadade hade 14 blivit utskrivna från Odense universitetssjukhus på torsdagsmorgonen, rapporterar Danmarks Radio.

131 resenärer och tre personer i personalen befann sig på tåget, enligt tågbolaget DSB. Minst sex av de omkomna var passagerare, enligt DSB.

Ett pussel som kan ta månader att lägga

Den danska haverikommissionen arbetar efter två olika scenarier: Antingen har lastbilstrailern blåst av godståget och passagerartåget har kört in i trailern eller så har lastbilstrailern fallit av godståget i samma ögonblick som de två tågen möttes.

Bo Haaning, chef för haverikommissionen, säger till Danmarks Radio att utredningen är som ett stort pussel som kan ta månader att lägga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer