Skadade lastbilstrailrar på godståget, där tappad last tros ha träffat ett mötande passagerartåg och orsakat den svåra tågolyckan. Foto: Mikael Nilsson/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Tågolycka på Stora Bältbron i Danmark – sex döda

Uppdaterad
Publicerad

Sex människor har omkommit i en tågolycka på Stora Bält-bron i Danmark, bekräftar polisen. Ytterligare 16 personer är skadade men ingen ska ha livshotande skador, enligt DR.

Olyckan inträffade vid 07.30 på morgonen då last från ett godståg som färdades i motsatt riktning lossnade och träffade ett passagerartåg på bron. Den danska polisen bekräftar att 6 personer omkommit och 16 skadats i olyckan. Enligt dr.dk har 14 av dem lättare skador. Ingen ska ha livshotande skador, enligt DR.

På en pressträff kl 15 säger polisen att man ännu inte kan uppge ålder, nationalitet eller kön på de omkomna. Båda tågförarna har förhörts och polisen har säkrat bilder från övervakningskameror på bron.

Dansk polis sade på en pressträff tidigare på dagen att det var gods från godståget som välte ner på spåret som orsakade olyckan, skriver TT.

– Vi vet fortfarande inte exakt vad som är orsaken, men vi kan konstatera att det har vält gods från en godsvagn och så har ett tåg i östgående riktning kört på det. Och det har orsakat väsentliga skador på tåget i samband med detta, säger polisinspektör Lars Bræmhøj.

Lastbilssläp har vält eller blåst av tåget

Även Danmarks haverikommission är på plats och utreder olyckan.

-Man ser att det ligger ett lastbilssläp där ute som har vält eller blåst av godståget, säger Bo Haaning vid haverikommissionen till Ritzau. Enligt danska TV2 säger han att mycket tyder på att en tom lastbilstrailer har blåst av godståget och träffat InterCity-tåget.

Passagerartågets front blev kraftigt skadad när tåget träffades av last som lossnat från godståget. Foto: Mikael Nilsson/SVT

Hörde ovanligt ljud

Danska TV2 har pratat med passageraren Li Peng, som befann sig på tåget. Hon beskriver att hon plötsligt hörde ett ovanligt ljud.

– Ljudet fortsatte och blev högre och högre och plötsligt smällde det i tre fönster. Jag vet inte vad som orsakade det men tåget fortsatte att köra. Det är svårt för mig att bedöma hur länge, kanske två minuter. Jag var i chock och kröp ner under sätet, säger hon.

Godståget var lastat med lastbilssläp

131 resenärer och tre personer i personalen befann sig på tåget, enligt tågbolaget DSB. De omkomna var enligt DSB passagerare.

Godståget var på väg till Carlsbergs bryggeri i Fredericia och persontåget var på väg mot Köpenhamn, skriver TT. Godståget var lastat med lastbilssläp som i sin tur innehöll tomma förpackningar på väg till bryggeriet. Bilder inifrån tåget visar glaskross och skador på tågets insida. Carlsberg skriver på sin hemsida att man fått bekräftelse att ett godståg med bolagets varor var inblandat: ”Vi är djupt berörda av olyckan.”

Olyckan inträffade nära brofästet vid staden Nyborg på ön Fyn. Foto: Google Earth / grafik: SVT

Biltrafiken på bron, som går mellan Fyn i väst och Själland i öst, var tidigare stoppad på grund av väderläget, men bron har nu öppnats för biltrafik i båda riktningar. Tågtrafiken ska däremot vara stoppad resten av dygnet. Hastighetsbegränsningen är 50km/h och det är långa köer både på Fyn och Själland, enligt SVT:s reporter på plats.

Ett evakueringscenter för passagerare från tåget har öppnats i Nyborg. Där kommer det bland annat att finnas psykologisk hjälp för att stötta passagerare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer