Passagerartåget fick omfattande skador vid olyckan Foto: Mikael Nilsson, SVT / AP

Simon var ombord på passagerartåget: Allt var totalförstört

Uppdaterad
Publicerad
19-årige Simon Voldsgaard Tøndering satt i en av de vagnar som blev värst skadad vid tågolyckan på Stora Bält-bron. Han säger till danska Politiken att någonting träffade tre vagnar med våldsam kraft och att fönsterrutor krossades och takpaneler ramlade ner.

– Plötsligt började tåget skaka kraftigt. Jag såg gnistor flyga längs med tåget och sedan började alla fönster gå sönder och glasskärvorna flög emot oss och takpanelerna ramlade ner. Sedan blev allt svart, säger Simon Voldsgaard Tøndering till tidningen Politiken.

Enligt honom själv var hans vagn den mittersta av de tre som blev totalskadade och den andra två vagnarna blev ännu värre skadade än den som han satt i. En bild som han tagit visar en stor förödelse inuti vagnen.

– Lyckligtvis är jag själv helt okej, men det fanns många skadade i vagnarna före och efter min. Det utbröt panik, säger han till Politiken.

Han hjälpte till att få ut skadade och fick sedan komma till det kriscenter som upprättats i Nyborg. Senare skrev han själv på Facebook att han är fysiskt okej och att han har fått lämna kriscentret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Olyckståget gås igenom i detalj av haveriutredare Foto: Reuters/ Ritzau Scanpix / TT

Vittne: Första vagnen tog värsta smällen

CNN har pratat med passageraren Jim Nielson, som säger att han satt i passagerartågets andra vagn när olyckan skedde.

– Det kom ett godståg från motsatt håll. Det skakade på grund av den hårda vinden. En av containrarna blåste av godståget ner på spåren. Vår förare försökte stoppa tåget men det fortsatte en bit till och kraschade in i containern, säger han till CNN.

Han säger att han såg gnistor från tågets hjul och att han duckade och slog i huvudet.

– Tio sekunder senare hörde jag ett plötsligt oljud, sen stannade tåget. Det var stor förvirring och det blev helt mörkt. Det var passagerare i den första vagnen som fick ta den värsta smällen, jag tror det är där de flesta skadade fanns, säger Jim Nielson till CNN.

En annan passagerare, Heidi Langberg Zumbusch, reste med sin syster och två personer till och säger till CNN att de hade stor tur:

– Vi skulle ha rest i första vagnen, men just när vi skulle kliva på tåget rullade det en bit till och vi gick på vagn nummer två i stället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer