Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Av allt att döma är det en kraftig upptrappning”, säger Stina Blomgren om explosionen mot Hamas kontor i Libanon, som dödat en av terrororganisationens främsta militärstrateger Saleh al-Arouri och fler anhängare. Foto: SVT/EPA/ABBAS SALMAN

Ytterligare två Hamas-befälhavare dödade i Libanonattacken

Publicerad

En högt uppsatt Hamasledare dödades på tisdagen i en drönarattack i Libanons huvudstad Beirut. Ytterligare två militära befälhavare ska ha dödats i attacken mot terrororganisationens kontor i landet.

– Det innebär en dramatisk upptrappning av den regionala konflikten, säger SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren.

Libanesiska medier rapporterar att sex personer dödats i attentatet mot byggnaden i södra Beirut, som genomfördes med en attackdrönare.

Saleh al-Arouri, biträdande chef för Hamas politiska avdelning och ledare för dess beväpnade gren på Västbanken, beskrivs som ”en väldigt stor fisk i Hamas”, och hade stor betydelse militärt, politiskt och medialt.

Krig mellan Israel och Hamas

– Han var också med och grundade rörelsens militära gren. Han beskrivs som att han stod nära Iran, att han var en länk mellan terrorgruppen Hamas i Gaza och Iran, säger Stina Blomgren i SVT:s Morgonstudion.

Dådet är det första mot den libanesiska huvudstaden sedan stridigheterna bröt ut den 7 oktober och explosionen och al-Arouris död ska ha krossat det spända lugnet i Beirut, enligt New York Times. Stina Blomgren beskriver dådet som ”en kraftig upptrappning” av konflikten i regionen.

Flera döda i Hizbollah-kvarteret

Utöver al-Arouri ska fler anhängare av terrororganisationen finnas bland de döda. Två av dessa är enligt Hamas Samir Fandi och Azzam al-Aqraa, befälhavare i organisationens militära gren Qassam-brigaderna.

Drönarattacken skedde på Hamas kontor, beläget i det tätbefolkade området Dahieh som styrs av den Iranstödda Hizbollahmilisen.

Stina Blomgren berättar att hon och fotograf Pernilla Edholm var där så sent som i oktober och intervjuade en annan Hamasledare.

– Och jag kom ihåg att jag tänkte då att jag undrar hur länge den här byggnaden kommer att stå kvar, säger hon.

Libanons premiärminister har pekat ut Israel som ansvarig för attacken, och sagt att den ”syftar till att dra Libanon” längre in i Israel-Hamas-kriget, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Också tjänstemän från Libanon och USA har tillskrivit Israel attacken, skriver New York Times. Israel har inte tagit på sig ansvaret för dådet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet