Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 80 procent av byggnaderna i norra Gaza förstörts eller skadats, enligt en amerikansk analys. Foto: AFP

Förödelsen stor i norra Gaza

Uppdaterad
Publicerad

De israeliska attackerna fortsätter och inne i Gaza blir den materiella förödelsen allt större. Samtidigt säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att kriget är långt ifrån slut.

Israels svar på Hamas terrorattack den 7 oktober har varit massivt. Kriget är nu inne på sin trettonde vecka och den israeliska offensiven har lämnat stora delar av Gaza i ruiner. Inte minst har den norra delen av remsan drabbats.

Enligt en amerikansk analys av satellitbilder har över 80 procent av byggnaderna i norra Gaza förstörts eller skadats.

Krig mellan Israel och Hamas

En annan analys, från Världsbanken, visar att nästan 80 procent av Gazas vårdinrättningar förstörts eller skadats. Av Gazas 36 sjukhus har de flesta stängts ner. Endast åtta tar fortfarande emot patienter.

Annars är det främst i södra Gaza som striderna nu pågår. Inte minst i staden Khan Younis där den israeliska armén attackerar från marken och luften.

Tältläger bildas

I takt med de allt intensivare striderna har många av Gazas 1,9 miljoner invånare flytt mot Rafah och gränsövergången till Egypten, som nu blivit det mest tätbefolkade området i Gaza.

På drönarbilder från Rafah kan man se hur stora tältläger bildats och enligt FN:s humanitära organ OCHA har minst 100 000 människor flytt till södra Gaza bara de senaste dagarna. Många av dem från Khan Younis efter den israeliska militärens evakueringsorder.

Enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är kriget långt ifrån slut.

– Kriget kommer att pågå i många fler månader, tills Hamas är eliminerade och gisslan har återvänt, sade han på en presskonferens på lördagskvällen.

Han hävdade också att omkring 8 000 stridande för Hamas hade dödats sedan kriget inleddes.

Netanyahu avvisade även de ”internationella påtryckningarna för att stoppa kriget”.

Fortfarande gisslan

De Hamasstyrda hälsomyndigheterna i Gaza uppger att minst 187 personer dödats de senaste 24 timmarna. Totalt uppgår dödssiffran till närmare 21 700, enligt ett uttalande från hälsomyndigheterna. Över 56 000 människor uppges ha skadats.

I Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober dödades omkring 1 140 människor. Samtidigt kidnappades över 200 människor och enligt Israel finns runt 130 av dem fortfarande kvar på Gazaremsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet